Hoppa till huvudinnehåll

Rabarberglasstårta - både syrlig och söt

Glasstårta på serveringsfat i Strömsö villans kök
Glasstårta på serveringsfat i Strömsö villans kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,matrecept,tårta,maräng

En jättegod glasstårta är vi alla förtjänta av, barn som vuxna. Rabarberns syrlighet behövs till parfaitens och speciellt marängens sötma. Det här är en glass med många härliga smaker; vanilj, kardemumma och rabarber.

Beskärd glasstårta i Strömsö villans kök.
Beskärd glasstårta i Strömsö villans kök. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,Paul Svensson,tårta

Rabarberkompott

Ingredienser

  • 2 liter fryst/1,5 l färsk rabarber i bit
  • 1½ dl socker
  • 1 msk potatis mjöl

Gör så här

  1. Skala rabarber och skär i grova bitar.
  2. Lägg på plåt, strö över socker och pudra på potatismjöl.
  3. Täck med aluminiumfolie.
  4. Baka i ugn på 150 c tills mjuka, ca 30-40 min.
  5. Vänd runt så det mosar sig lite.
Rabarberkompott på en ungsplåt
Rabarberkompott på en ungsplåt Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,rabarber,recept,Kompott

Vaniljparfait

Ingredienser

  • 5 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk ekologiskt vaniljpulver

Gör så här

  1. Vispa grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljpulver ca 3 minuter till ett pösigt skum.
  2. Vänd ner grädden.
  3. Varva parfait med rabarberkompott i en brödform fodrad med plastfilm.
  4. Frys mellan parfaitlagren.
  5. Täck kanter med kardemummamaräng.

Kardemummamaräng

Ingredienser

  • 100 g äggvita
  • 180 g socker
  • ¾ dl vatten
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk mald kardemumma

Gör så här

  • Koka upp socker med vatten till 123 c.
  • Vispa äggvita på max med citronsaft och kardemumma och häll sockerlag i tunn stråle ner i vitan (aktas för vispen).
  • Vispa tills kall och glansig, minst 3 minuter.
  • Spritsa ut maräng runt rabarberglasstårtan och bränn gärna av med bruleebrännare.
En hög med jordgubbar i ett kök
En hög med jordgubbar i ett kök Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,Paul Svensson,jordgubbe,tårta

Topping

Ingredienser

  • 400 g jordgubbar
  • 1 lime, skalet

Skiva jordgubbar, riv limeskal över den färdiga tårtan.

Mera om receptet

  • Tårtan går bra att förbereda och frysa med marängen påspritsad. Toppa med färska bär strax innan servering.
  • Rabarbern får en mustigare smak när den rostas i ugn än när den tillagas på spisen.
  • Lägg gärna in glasstårtan i frysen en stund efter spritsning. Då hålls den kall och går lättare att skära.
  • Maräng som vispas med sockerlag istället för strösocker kallas italiensk maräng. Den ska inte bakas och går bra att frysa, i motsats till vanlig bakad, krispig maräng som mjuknar i frysen.
  • Om man inte vill vispa marängen så länge går det bra att lägga isbad under skålen under vispningen så kallnar marängen fortare.
  • När marängen är färdigvispad ska bunken gå att vända upp och ned utan att marängen trillar ut.
  • Om du vill göra marängen på förhand går det utmärkt, italiensk maräng förvaras nämligen bäst i frysen.
  • En parfait tinar vanligen på 16-18 minuter.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept