Hoppa till huvudinnehåll

Sju demonstranter greps vid den omstridda filmen Matildas premiär i Moskva

Sju demonstranter greps då Matilda hade premiär i Moskva.
Sju demonstranter greps då Matilda hade premiär i Moskva. Sju demonstranter greps då Matilda hade premiär i Moskva. Bild: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV Ryssland,Nikolai II

Sju personer greps i Moskva då en omstridd ny film om tsar Nikolaj II älskarinna Matilda Ksjesinkaja hade premiär.

De anhållna aktivisterna som protesterade mot filmen Matilda, var ultraortodoxa kristna som störde den allmänna ordningen, uppger polisen.

Aktivisterna sjöng religiösa sånger och höll upp banderoller där de kritiserade filmen för smädelse. Ett tjugotal människor deltog i protesten men färre än hälften av dem greps.

- Jag ber till gud i stället för att förolämpa. Denna film förolämpar hela den heliga familjen, konstaterade en av aktivisterna.

Regissören Aleksej Utjitel rör sig numera med livvakt
Regissören Aleksej Utjitel rör sig numera med livvakt Regissören Aleksej Utjitel rör sig numera med livvakt Bild: EPA/YURI KOCHETKOV Ryssland

Tsaren helgonförklarades

En del ortodoxa kristna och nationalister har kritiserat filmen för att den anses häda tsaren och hans familj, som den ryska ortodoxa kyrkan helgonförklarade år 2000.

Det påkostade kostymdramat som har regisserats av Aleksej Utjitel, berättar om Tsar Nikolaj II kärleksaffär med ballerinan Matilda Ksjesinkaja.

Ksjesinkaja var en polsk ballerina som dansade i den kejserliga baletten i Sankt Petersburg. Paret had ett passionerat förhållande innan tsaren gifte sig med prinsessan av Hessen, Alexandra Fjodorovna.

Tsaren och hans familj avrättades under den ryska revolutionen i juli år 1918, drygt ett halvår efter att bolsjevikerna hade tagit makten i oktoberrevolutionen år 1917.

Brandbombsattacker och hotelser

Kritikerna är särskilt upprörda över det intima sätt som parets förhållande beskrivs i filmen.

Den kontroversiella filmens premiär föregicks av mycket bråk och protester och en biograf i Vladivostok bombhotades då den visade filmen.

I Sankt Petersburg utsattes regissören Utjitels produktionskontor för en brandbombsattack i augusti.

Den 66-årige Aleksej Utjitel rör sig numera med livvakt när han uppträder inför publik.

I Jekaterinburg där tsaren avrättades, angreps en biograf med en brinnande paketbil.

Den tyska skådespelaren Lars Eidinger spm spelar Nikolaj II deltog i en presskonferens inför premiären
Den tyska skådespelaren Lars Eidinger spm spelar Nikolaj II deltog i en presskonferens inför premiären Den tyska skådespelaren Lars Eidinger spm spelar Nikolaj II deltog i en presskonferens inför premiären Bild: EPA/YURI KOCHETKOV Nikolai II,Ryssland

Premiären fördröjdes

Cinema Park och Formula Kino, de två största biografkedjorna i Ryssland, beslöt att inte visa Matilda på sina biografer men bägge bolag återtog senare sitt beslut.

Filmen som har finansierats av det ryska kulturministeriet skulle egentligen ha haft premiär redan i mars, men en del politiker och ultraortodoxa aktivister lyckades fördröja den officiella premiären.

Kritikerna ansåg att filmen förolämpar de troendes känslor och det finns numera en lag som gör det straffbart att kränka troendes känslor.

Källor AFP, Yle, FNB-TT