Hoppa till huvudinnehåll

Skoltrötta ungdomar lockas tillbaka till studier i Jakobstad

Sandra och Jenni har gjort ett bildspel med texter om utbildningen i Jakobstad
Sandra och Jenni har gjort ett bildspel med texter om utbildningen i Jakobstad. Sandra och Jenni har gjort ett bildspel med texter om utbildningen i Jakobstad yrkesutbildning,Karleby,ungdomar,Jakobstad

Alltför många finskspråkiga unga i Jakobstad avbryter yrkesstudierna i Karleby. Nu lockas de att studera igen. Keskipohjanmaan kouluyhtymä har satsat på en liten utbildningsenhet i Jakobstad.

11 ungdomar i Jakobstad som hoppat av studierna vid yrkesinstitutet i Karleby går igen i skola, men den här gången i hemstaden.

Keskipohjanmaan kouluyhtymä har fått pengar från europeiska socialfonden för att fånga upp ungdomar som hamnat utanför skolsystemet. Det ledde till en satsning i Jakobstad.

Genom åren har man nämligen sett att alltför många finskspråkiga unga i Jakobstad avbryter yrkesstudierna i Karleby.

Det är mäktigt att få skolgång i Jakobstad, säger Jenni som tillsammans med Sandra nu får en mera individuell och skräddarsydd utbildning. Bägge hade avbrutit studierna vid yrkesinstitutet.

Fyra ungdomar har återvänt till metallutbildningen
Fyra ungdomar har återvänt till metallutbildningen svetsning,yrkesutbildning,Karleby,Jakobstad

- Här får man svar genast, inte som i en större klass, säger Jenni. Efter endast en dag i Karleby slutade hon skolan. I höstas fångades hon upp av specialsatsningen i Jakobstad.

- Här får jag betänketid och en inrutad vardag.

Utan den här möjligheten hade de båda gått hemma och sysslolösa, säger de.

Någon yrkesexamen får de inte i Jakobstad. Men de kan samla på sig studiepoäng i vinter i väntan på att hitta den utbildning de vill satsa på.

Jenni överväger fortfarande att bli datanom, den linje hon hoppade av i Karleby. Eller så att bli ungdoms- och fritidsledare.

Sandra funderar på att bli ytbehandlare, alltså tapetserare och målare.

På en dataskärm presenterar de sitt senaste arbete. En text och bildinformation om den finskspråkiga satsningen i Jakobstad.

Jenni och Sandra intygar att det inte slutarhär. Hösten 2018 har de båda för avsikt att inleda studierna igen.

Pojkar satsar på metall

I metallverkstaden jobbar Jani, Dani, Jesse och Jyri. På gång är reparation och svetsning av en grävskopa. Gemensamt för dem är att de alla hoppade av yrkesutbildningen i Karleby.

De förklarar att det blev tröttsamt med långa skolresor. Upp i arla morgonstund, åka buss till Karleby och tillbaka i Jakobstad var de först på kvällskvisten.

Är man dessutom lite skoltrött, är det lätt att studierna blir på hälft. Ändå hann de studera tre år, åtminstone delvis, innan det helt tog slut med studerandet.

En liten metallverkstad har startade i höst
En liten metallverkstad har startade i höst yrkesutbildning,Karleby,Jakobstad

Det är jättebra att vi får möjlighet att fortsätta i Jakobstad, säger de. En av dem blir färdig till jul och sedan väntar armén.

De har också något annat gemensamt. Vi kommer att fortsätta studierna och få en yrkesexamen, säger Jani, Dani, Jesse och Jyri.

Mera stöd behövs för skoltrötta

Vid Keskipohjanmaan koulutusyhtymä säger projektchef Anne Eteläaho att studerande i behov av mera stöd har ökat i antal.

Och det handlar inte enbart om studier utan även om hjälp i vardagsrutiner och inlärningssvårigheter.

Det är precis de frågorna man tar itu med i Jakobstad. Man gör individuella planer för fortsatta studier och studieträning.

Håkan Sjöblom jobbar som lärare på metallinjen och säger att detta är nog sista tåget för pojkarna om de vill ha en examen från yrkesinstitutet.

- Det är en utmaning varje dag att se hur många som kommer hit, men det är samtidigt roligt att höra att de numera ser positivt på att skaffa sig en utbildning.

Satsningen på en utbildningspunkt i Jakobstad för avhoppade studerande pågår i två år. Sedan får man göra en utvärdering om det blir en fortsättning.