Hoppa till huvudinnehåll

Starkt delår av Wärtsilä – det ljusnar för Marine Solutions

Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa
Arbetare i Wärtsiläs fabrik i Vasa. Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa Bild: Yle/Sofi Nordmyr Wärtsilä,Wärtsilä Vasa,metallindustri,metallarbetare,industriarbete,wärtsilä finland

Wärtsilä har gjort ett mer än gott resultat under årets tredje kvartal. Orderingången ökade med 19 procent och omsättningen med nio procent. Också affärsområdet Marine Solutions drar nu bättre än på länge.

Årets tredje kvartal innehåller en rad styrkebesked från Wärtsilä. Rörelseresultatet landade på 135 miljoner euro, eller 11,4 procent av omsättningen.

Framförallt är det ändå den ökade orderingången som visar bolagets styrka just nu. Orderingången ökade alltså med 19 procent och var drygt 1,35 miljarder euro.

Koncernchefen Jaakko Eskola är ändå återhållsam när han i ett pressmeddelande beskriver resultatet.

- Wärtsilä presterade tillfredsställande under tredje kvartalet.

Jaakko Eskola
Jaakko Eskola, koncernchef. Jaakko Eskola Bild: Wärtsilä Wärtsilä

Eskola betonar ändå att han är nöjd med den fortsatta tillväxten i orderingången.

- Utöver den positiva efterfrågan på våra kraftförsörjningslösningar fick vi en order på en tredje LNG-terminal från Finland som byggs i Fredrikshamn. Projektet kommer att erbjuda både sjöfart och lokal industri renare bränsle, vilket är i linje med Wärtsiläs strävan efter att utveckla hållbara samhällen, skriver Eskola.

Uppåt för Marine Solutions

Märkbart är att det nu också går bättre inom affärsområdet Marine Solutions, som haft det motigt under flera års tid på grund av en sviktande globa efterfrågan.

Lyftet har kunnat skönjas redan under årets tidigare rapporter och nu ses en klar tillväxt i orderingången på området.

- En gynnsam fartygsmix på marinmarknaden stödde tillväxten i orderingången inom Marine Solutions. Höjdpunkten var en order på huvudmotorer och avgasreningssystem till Norwegian Cruise Lines fyra kryssningsfartyg av den nya generationen som byggs av Fincantieri, säger Eskola.

Wärtsiläs Marine Solutions är starkt inom segmenten kryssningsfartyg och större färjprojekt, områden som länge lidit av svag tillväxt i handeln.

Glädjebud för fabriken i Vasa

Det är bland annat Wärtsiläs enhet i Vasa som kan skryta med att ligga bakom det fina resultatet och den starka orderingången, det säger Stefan Damlin som är vd för Wärtsilä Finland.

- Orderingången var ju särskilt stark just inom Energy Solutions, eller kraftverkssidan, och vår enhet i Vasa är ju hjärtat för den här verksamheten, så visst är vi nöjda med det här resultatet.

Det har ju varit några tuffa år med nedskärningar och uppsägningar, kommer ni nu att kunna nyanställa i Vasa?

- Jo, vi nyanställer faktiskt. Det finns jobb att söka för den som har automationskunskap eller ingenjörskunskap till exempel.

Stefan Damlin, vd på Wärtsilä Finland, säger att man måste lyssna allt mer på kundens behov.
Stefan Damlin. Stefan Damlin, vd på Wärtsilä Finland, säger att man måste lyssna allt mer på kundens behov. Bild: Yle/Anna Kurtén Wärtsilä,stefan damlin

Enligt Stefan Damlin ser utsikterna för enheten i Vasa goda ut långt in på nästa års sida och i alla fall för tillfället vågar han lova arbetsro för enhetens anställda.

Uppdaterad klockan 16:00 med kommentar av Stefan Damlin.