Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yles reporter i Kenya beskriver läget i samband med presidentvalet

Oppositionsledaren Raila Odingas anhängare har protesterat mot valresultatet i flera veckor
Det ursprungliga valresultatet resulterade i långvariga protester. Oppositionsledaren Raila Odingas anhängare har protesterat mot valresultatet i flera veckor Bild: EPA/DAI KUROKAWA Kenya,Raila Odinga

Redan när de kenyanska röstningslokalerna öppnar klockan sex på torsdag, är det nästan klart hur resultatet av omtagningen av presidentvalet blir.

Oppositionsledaren har uppmanat sina anhängare att bojkotta valet, men utlovar med säkerhet revansch i rätten efter valet.

Kenyanerna säger att de ber för en fredlig lösning på det utdragna presidentvalet. Samtidigt ser allt fler risker för att det kaotiska läge med våldsamheter som rådde 2007 ska återupprepa sig, och många ska igen tvingas sätta livet till för demokratin i Kenya.

Så länge utgången är oklar lever hela Kenya i ett dödläge. Oron för gatuvåld breder ut sig, samtidigt som omvärlden avvaktar med både turism och investeringar.

Fred hägrar – våld hotar

Osäkerheten bådar inget gott för Kenya, under en tid då stabilitet och förtroende behövs för att komma vidare. Kenya har upplevt en dynamisk tillväxt, men politisk instabilitet hämmar tillväxten och förtroende för det östafrikanska lokomotivet.

- Alla tassar på tå. Det är hämmande för utvecklingen. Men jag tror att läget kan lösas utan våld, säger en man som tagit paus från jobbet på en bänk intill ett köpcenter i huvudstaden.

Han vill vara anonym, men säger sig stöda den sittande presidenten Uhuro Kenyatta. Det gjorde också en majoritet av de som röstade i valets första omgång.

Högsta domstolen i Kenya kunde inte ta ställning till frågan om presidentvalet.
Kenyas högsta domstol utlyste nyval för omkring två månader sedan. Högsta domstolen i Kenya kunde inte ta ställning till frågan om presidentvalet. Bild: AFP / Lehtikuva Kenya,Högsta domstolen,presidentval,Valfusk

Oppositionskandidaten Raila Odinga var ändå inte övertygad om att valet gick rätt till – och drog igen valresultatet till rätten. I motsats till tidigare försök, gavs Odinga nu rätt av högsta domstolen, som dömde att nyval ska hållas inom två månader.

Den tidsfristen löper ut i slutet av oktober, och väljs det ingen president före det går landet in i ett politiskt vakuum.

Omfattande bojkott

Nu är det dags för nyval men bland andra Raila Odinga är inte övertygad om att valet heller denna gång kunde göras enligt
regelboken väl medveten om att han inte har röstetalet på sin sida.

Kryssen i valbåset styrs mest av etnicitet – och här är siffrorna till Kenyattas fördel. Därför drog oppositionsledaren sig tillbaka från valet och uppmanade sina stödtrupper att inte rösta, även om Odingas namn fortfarande finns på röstsedlarna.

- Nej, jag tänker inte rösta, och det gör ingen i min släkt som stöder Odinga, säger Emily som står och diskuterar valet med sina bekanta på väg till jobbet.

Hon hoppades ännu ett knappt dygn före vallokalerna ska öppna på ett uppskjutet val. Men domarna som skulle ta ställning ett senarelagt nyval dök inte upp i tillräckligt antal, varför valet genomförs enligt tidtabell.

Walk over-seger

Allt fler kritiserar ändå valet för att vara ogiltigt så länge oppositionskandidaten själv inte deltar.

- Det enda problemet är att motkandidaten drog sig ur, säger mannen på bänken.

Oppositionsanhängarna ser ändå andra problem med valet. Det lönar sig inte att rösta före ett juste val kan garanteras. Både de tekniska förutsättningarna och valkommissionen måste korrigeras, säger kritikerna. Politisk påtryckning och korruption är vardag i Kenya och missförtroende både mot de demokratiska institutionerna och mellan stammarna är ingrodda.

En anhängare till Uhuru Kenyatta protesterar mot domstolsbeslut som ogiltigförklarade presidentvalet 2017.
En anhängare till Uhuru Kenyatta protesterar mot domstolsbeslut som ogiltigförklarade presidentvalet 2017. Bild: EPA-EFE/DAI KUROKAWA Kenya

- Det blir förstås en walk over-seger för Kenyatta, men det viktiga är vad som händer efter, sedan domstolen tagit ställning till fortsättningen, säger Justin, som liksom de flesta kenyaner följt valsnacket med stort intresse.

Han är ändå orolig för vilka följder det politiska vakuumet leder till på. Påtryckning mot domarna och korta tidsfrister kan också ha inverkat på deras möjligheter att döma oberoende. Den tidigare rakryggade juristkåren har hyllats för sitt historiska och överraskande dom att förkasta det första resultatet. Nu frågar sig många varför samma domstol hukar och inte dök upp till onsdagens session. Och under ytan pyr oron bland de politiska lägren.

- Jag måste flytta min familj till en annan by, då de hotats med våld om de röstar på Raila (Odinga), säger Kenneth som står med sina bekanta och diskuterar.

Tribalismen på utdöende?

Han är orolig för att läget ska urarta likt för tio år sedan, då utbredda upplopp ägde rum på många håll, med över tusen dödsoffer som följd.

- De brände också mitt hus då, så det var bättre att flytta bort än att riskera någons liv, säger Kenneth.

Trots att känslorna flyter upp till ytan, är det väldigt lite genuin politik i diskussionerna. Mellan de två huvudkandidaterna handlar det mest om en maktkamp mellan två familjer med lång politisk historia av osämja. Men allt fler hoppas på nya vindar i kenyansk politik.

- Nu krävs universitetsexamen av ledarna, så snart leds landet av personer med rätt meriter, hellre än en viss familje- eller stamtillhörighet, säger mannen på bänken.

Ber för fredlig lösning

Många unga och urbana vittnar om att stamtillhörighet blir allt mer ointressant och känns förlegat. Men på landsbygden spelar gruppering ännu en viktig roll.

- Att speciellt unga blivit mer upplysta och skaffar information på nätet, gör att kenyanerna blivit allt mer kritiska mot etablissemanget. Jag tror det ökar transparensen och minskar korruptionen. Det finns mer kompetenta ledare än de två politikersläktena här, säger mannen.

Men allt sådant tar tid. Så hur lång tid av ekonomisk stagnation och säkerhetsmässig oro kenyanerna ännu ska uppleva, vet ändå ingen.

- Men vi ber att alla beslutsfattare ska vara kloka och se till landets och folkets bästa, säger Emily medan Kenneth nickar.

Läs också