Hoppa till huvudinnehåll

Varg misstänks ha dödat får i Sundby: "Vi vågar inte låta sonen cykla till skolan"

Får i en hage
Får i en hage Bild: Yle/Fredrika Sundén fsbilder,får

En varg har med största sannoliket dödat ett lamm i Sundby i Pedersöre. Händelsen är polisanmäld.

Jordbrukare i Sundby i Pedersöre hittade på tisdagen ett av sina lamm dött i hagen. Lammet hade ett stort bett i nacken, buken var uppsliten och inälvorna borta.

Polisen har undersökt händelsen och även Pasi Sandvik som är rovdjurskontaktperson fanns på plats i Sundby på tisdagen. Sandvik säger att det med största sannolikhet är en varg som varit i farten.

Varg på bakgården

- Bettet i nacken stämmer överens med vargens och även det sättet som lammet ätits på. Vargen gröper ur sitt byte, det gör inte exempelvis ett lodjur, säger jordbrukaren.

Fårhagen är drygt en halv hektar stor och ligger i anslutning till ladugården ungefär 80 meter från bostadshuset. Hagen omges av åkrar och det är flera hundra meter till skogsbrynet.

- Vi hade inte väntat oss det här, att vi skulle ha varg på vår egen bakgård, säger jordbrukaren.

Pasi Sandvik säger att man misstänker att det handlar om de vargar som finns i Jeppo-området.

- De tycks vara ganska tama, säger Sandvik.

Vargen kommer närmare

Jordbrukaren säger att problemet med vargar bara blir värre. Man måste ta till åtgärder och bevilja flera licenser för att fälla vargar.

- Vargen kommer bara närmare och närmare. Vad väntar man på? Att vargen ska anfalla människor?

Pasi Sandvik säger att problem med vargar blir större för både jägare och producenter. Under pågående jaktsäsong har 35 hundar runt om i landet tagits av vargar säger Sandvik.

I nuläget vågar familjen inte låta sin son färdas ensam till skolan på cykel.

- Han har tidigare frivilligt cyklat till skolan, fast han har rätt till skolskjuts. Nu får han åka taxi. Vi vågar inte låta honom cykla ensam på småvägarna, säger jordbrukaren.