Hoppa till huvudinnehåll

Beredskapschefen vid Raseborgs sjukhus: Eftersom det var morgon fanns det massor med personal på sjukhuset

Peter Braskén.
Beredskapschef Peter Braskén berättar att den psykiatriska beredskapen är höjd i flera dagar framöver. Peter Braskén. Bild: Yle/Tove Virta Ekenäs,peter braskén

Vid storolyckor som plankorsningsolyckan i Skogby har beredskapschefen Peter Braskén vid Raseborgs sjukhus i uppgift att koordinera vården.

Yle Västnyland ställde Braskén några frågor kring hur hans arbete ser ut då en olycka inträffar.

I vilka situationer kopplas beredskapschefen in?

Det är när det händer en storolycka. I första hand är det kirurgbakjouren som utanför kontorstid tar ansvaret innan beredskapschefen kommer på plats. Sedan görs det en bedömning kring vilka andra resurser som behövs. I det här fallet kom alarmet från centralt håll och vi satte igång det som behövdes.

Hur fungerade situationen i dag?

Det gick precis som det ska. Eftersom det var morgon hade vi massor med folk på sjukhuset. Vi hade ganska gott om tid att organisera. Det tog en stund innan första patienten kom.

Vad är det rent konkret som ska organiseras?

Närmast att vi får de vanliga sakerna vi gör att avstanna. De läggs på paus. Sedan mobiliserar vi den personal vi behöver till akuten så att de kan delta i det jobbet när det börjar komma in patienter. Det handlar om att ha mera vårdpersonal och flera läkare och laboratoriet som måste göra utrymme i sina processer.

Hur sker koordineringen av vilka patienter som ska vart?

Det sker helt och hållet på fältet. Vanligtvis transporteras de så kallade röda patienterna, de som är i kritiskt tillstånd, direkt till det slutliga vårdstället. Sedan finns det en liten möjlighet att man är tvungen att "mellanlanda" med dem här ifall transportkapaciteten inte räcker till. Tanken är ändå inte att patienter i kritiskt tillstånd ska bli här.

Hur sker kontakten till anhöriga?

Vi hade personal som tog emot samtal. Genast när vi visste vilka skadade som var här kunde vi svara nej eller ja till anhöriga.

Stämmer det att också psykiatrins beredskap höjs?

Ja, det hör till att det finns psykiatrisk beredskap för de drabbade och deras anhöriga. Vi har ett team från psykiatrin som var på plats. Här fanns också en anställd från garnisonen (Nylands bigad red.anm). Beredskapen fortsätter vara höjd så att de som drabbats mest hinner smälta saken en stund.

Hur stor erfarenhet har man på Raseborgs sjukhus av situationer som kräver den här typen av beredskap?

Bland annat Estonia hade vi, sedan har det varit några bussolyckor under åren och för något år sedan var det en seriekrock med fem bilar. Nog händer det alltid någonting nu och då.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland