Hoppa till huvudinnehåll

Endast två kvar i Vandas stadsdirektörsval - Borgås Ujula en av dem

Porträtt på man framför stenhusvägg.
Jukka-Pekka Ujula säger att politik spelar in då det kommer till tjänstemannaval i kommuner. Han är samlingspartiets kandidat. Porträtt på man framför stenhusvägg. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,Jukka-Pekka Ujula

Borgås stadsstyrelseordförande Jaakko Jalonen (SDP) säger att Borgå inte börjar förbereda något stadsdirektörsbyte innan valet i Vanda är klart.

Kommittén som förbereder valet i Vanda har valt att kalla Jukka-Pekka Ujula och Ritva Viljanen till intervju. De ska intervjuas av fullmäktigegrupperna.

Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula säger att det känns bra att han har lyckats ta sig så pass långt i valet i Vanda. Sina chanser vill han inte spekulera om.

- Kanske bäst att bara se hur det går, säger han.

Det finns flera saker som lockade Ujula att söka jobbet i Vanda.

- Vanda är en stor stad i finska mått och en del av huvudstadsregionen. Det är bra fart på Vandas näringslivsutveckling, vilket lockar många företag. Det skulle vara intressant att vara där och se vad framtiden för med sig för staden, säger Ujula.

Också på det personliga planet ser Jukka-Pekka Ujula möjligheter att utvecklas i Vanda.

Jalonen känner sig orolig

Stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen (SDP) säger att han väntar på resultatet i Vanda innan han börjar fundera på stadsdirektörsval i Borgå.

- Det visar ju bara att vi har en bra stadsdirektör när det duger åt andra, säger Jalonen.

Jaakko Jalonen från SDP i Borgå
Bara Borgå får en ny stadsdirektör innan följande års budgetberedning börjar i april så är det lugnt, säger Jaakko Jalonen. Jaakko Jalonen från SDP i Borgå Bild: Yle/Fredrika Sundén jaakko jalonen,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP)

Han säger att han är både tudelad och orolig eftersom han gärna skulle hålla Ujula kvar i Borgå.

- En del av mig är glad för hans skull eftersom han vill gå framåt i karriären och klarar sig bra. Den andra delen är ledsen över att jag kanske måste leta efter en ny stadsdirektör, säger Jalonen.

Jaakko Jalonen säger att stadsstyrelsen inte alls har förberett sig på att Ujula skulle lämna Borgå, men att det finns gott om tid ifall det blir aktuellt att hitta en ersättare.

Stadsfullmäktige i Vanda gör sitt val den 13 november och den gamla stadsdirektören går i pension den 1 mars.

Vandas Gröna avgör

Trots att Jalonen säger att han inte förberett sig för ett stadsdirektörsbyte kan han ändå berätta att det torde vara De Gröna som avgör valet i Vanda.

Enligt Jalonen räcker det om hälften av Vandas Gröna fullmäktigeledamöter ställer sig bakom Ujula.

Ujula säger att hans arbetsansökan inte handlar om ett missnöje med Borgå.

- Jag har varit nästan tio år i Borgå och är mycket nöjd. Ifall jag inte blir vald i Vanda är jag också riktigt nöjd med att fortsätta med arbetet i Borgå.

Läs också