Hoppa till huvudinnehåll

Esbo bygger för västmetron - motionsstig i Sökö ska bevaras

Skog i Kimito
Arkivbild. Bilden föreställer inte skogen i Sökö som artikeln handlar om. Skog i Kimito Bild: Jon Hautamäki mossa

Esbo stad planerar bostäder för 600 invånare på ett naturområde i Sökö. Stadsplaneringsnämnden säger nej till planerna att bygga på Hanikka naturområde.

Esbo stad har gjort upp en idéplan för Svinösund där ett naturområde och en motionsstig skulle få ge vika för bostäder.

Svinösund ligger ungefär två kilometer från den kommande metrostationen i Sökö.

- Vi är nöjda över att nämnden enhälligt kunde besluta om att rädda naturområdet. Det ligger två kilometer från metrostationen och därför är det inte lämpligt att göra staden tätare genom att bygga mycket här, säger Henna Partanen (De gröna) som är nämndens viceordförande.

I idéplanen som stadsplaneringsnämnden tagit ställning till, skulle bostäder för 600 invånare byggas på området. Husen skulle få bli högst fyra och en halv våning höga.

ideplan för Svinösund i Esbo.
Så här ser den uppdaterade idéplanen för Svinösund ut. ideplan för Svinösund i Esbo. Bild: Esbo stad Sommaröarna,Esbo,svinösund

Motionsstigen måste delvis flyttas om bostäder byggs norr om Sommarövägen.

- Vi i SFP vill lämna norra sidan av Sommarövägen ifred. Vi tycker det är ett viktigt område för rekreation i södra Esbo, säger Robert Donner (SFP) som är medlem i stadsplaneringsnämnden.

Esbo stadsplaneringsnämnd vill att bostäder endast byggs söder om Sommarövägen. Hanikka naturområde kan då lämnas ifred och bara de tolv egnahemshus som finns i idéplanen blir verklighet.

Esbo stad ska förbereda en ny detaljplan för området söder om Sommarövägen.

Läs också