Hoppa till huvudinnehåll

"Is på vägen betyder is i magen"

Det var mycket dåligt väglag i Vasa på torsdagsmorgonen.
Det var mycket dåligt väglag i Vasa på torsdagsmorgonen. Det var mycket dåligt väglag i Vasa på torsdagsmorgonen. Bild: Yle / Antti Haavisto snö,Vasa

Under natten har det snöat ungefär 13 centimeter i Österbotten. Väglaget är mycket utmanande. Det konstaterar också busschaufför Janne Smeds som kör buss mellan Vasa och Jakobstad.

- Man ser att de har varit ut och plogat under natten men eftersom det kommer så mycket så bildas det ett nytt snötäcke ovanpå.

Janne Smeds sätter sig till rätta för att åka i väg med bussen.
Janne Smeds Janne Smeds sätter sig till rätta för att åka i väg med bussen. Bild: Yle/Anna Kurtén. smeds,busschaufför

Meteorologiska institutet varnar för mycket dåligt väglag i hela Österbotten på grund av snö eller snöblandat regn. Institutet talar om avsevärd olycksrisk. Smeds håller med.

- Det är vinterväglag. Is på vägen betyder is i magen och hatten.

Förseningar att vänta

Än så länge har tågen kommit iväg normalt i Österbotten. Likaså flygen. Men Smeds bedömer att det nog blir förseningar för de som rör sig på vägarna.

- Det är ofrånkomligt. Vi måste tänka på trafiksäkerheten framom tidtabeller. Fram kommer vi men lite senare.

Snöig väg.
Snöig väg. Bild: YLE/Stefan Paavola väglag,yrsnö

Smeds som rör sig mycket på vägarna tycker att medtrafikanterna överlag är bra på att ta i beaktande det besvärliga väglaget. Speciellt då den första snön och halkan kommer.

- Man skärper sig för att man är ovan. Skulle snön bli kvar i fyra dagar börjar det bli farligt igen för då blir man så van så man höjer hastigheten och bromsar lite senare.

Glada barn på dagis

Den rikliga snön fick daghemsbarnen på många håll att jubla av glädje på torsdagsmorgonen. I Gerby i Vasa var daghemsbarnen ivriga över att få skotta snö.

Barn vid daghemmet Paakarin päiväkoti i Gerby gladdes åt snön på torsdagsmorgonen.
Barn vid daghemmet Paakarin päiväkoti i Gerby Barn vid daghemmet Paakarin päiväkoti i Gerby gladdes åt snön på torsdagsmorgonen. Bild: Yle/Antti Haavisto snö,Vasa