Hoppa till huvudinnehåll

Kommunikationsminister Anne Berner: Det mest effektiva är att få plankorsningarna ur bruk

Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016.
Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016. Bild: All Over Press Anne Berner,Kommunikationsministeriet,kommunikationsminister

Olyckan i Raseborg visar hur viktigt det är att göra sig av med plankorsningar, säger kommunikationsminister Anne Berner (C). Säkerheten på tågen måste också uppdateras, säger ministern.

- Det är otroligt viktigt att det görs något åt plankorsningarna. Det mest effektiva är att få dem ur bruk.

Berner säger att staten satsar mellan 7 och 14 miljoner euro per år för att bygga om plankorsningar.

- Men det behövs också tid för att hitta de rätta lösningarna.

Går det tillräckligt fort att bli av med plankorsningarna?

- Det går aldrig tillräckligt fort. Samtidigt har vi ett otroligt stort nätverk i Finland både på vägarna och på spåren.

- Vi måste hitta lösningar som gör det möjligt för människor att komma till sina arbeten och till sina hobbyer.

I förlängningen handlar diskussionen om hur infrastrukturen på sikt ska kunna kunna upprätthållas och förbättras, säger Berner.

Finns det konkreta planer för Hangöbanan?

- Inte i det här skedet. Först arbetar vi med lösningar på hur vi kan finansiera fortsatta investeringar. Därefter kan vi börja med konkreta namngivna projekt.

Hur kunde säkerheten på tågen förbättras för att undvika den här typen av olyckor?

- En viktig sak är att kunna förbättra lokaliseringsdata som kunde ges till tåg om eventuella hinder eller närmande hinder.

- Det är också viktigt att se till att den nyaste teknologin är i bruk i tågen. Vi har delvis föråldrad teknologi i tågens styrningssystem.

På ett principiellt plan handlar diskussionen om vår syn på säkerhet.

- Trafiksäkerheten borde ses som en del av den interna säkerheten. När vi talar om den interna säkerheten borde också alltid inbegripa trafiksäkerheten.

- Jag framför mitt djupa deltagande till de anhöriga till dem som omkom i olyckan och till alla som berörs av denna tragiska olycka, säger Berner.