Hoppa till huvudinnehåll

Måla kelimmönster i skåpet

Vackra gamla möbler i mörkt trä inger respekt. Får man ge sig på sådana möbler och forma dem efter sitt eget behov? Svar "ja", tycker jag.

Så länge möblerna är dina och inte släktens gemensamma arv är det okej att anpassa möbler så att de passar dig och ditt hem. Och det går ju också att börja lite försiktigt...som på insidan av skåpet.

Har man ett stilrent skåp med dörrar så är det perfekt att använda dörrarna som målardukar. Mitt skåp som har höga avlånga dörrar passade perfekt.

Förutom en lämplig möbel behöver du:

 • sandpapper
 • vit grundfärg
 • akrylfärger
 • penslar
 • blyertspenna
 • linjal
 • kartong
 • Mönstret är hämtat från kelimmattor

  Kelimmattor, som är en orientalisk slätvävnad, är väldigt populära och görs främst i Turkiet och Iran.

  Kelim är persiska och betyder grovvävd filt. Karaktäristiskt för den här typen av matta är det trappliknande diagonala mönstret som passar perfekt in i formen av en romb.

  Låt dig gärna inspireras av bilder på olika kelimmönster. Det finns en stor mängd vackra versioner.

  Skrid till verket med en plan

  Innan du går loss på dörrarna så planera ditt mönster och rita gärna upp det i samma storlek som dörren. På så sätt får du rätt proportion och märker direkt om det kommer att funka eller inte.

  Jag började med att mäta upp mitten av dörrens kortsida och långsida. På så sätt fick jag fyra punkter som formar den första och största romben, själva ramen. Hur formen blir beror förstås på dörrens storlek och proportion.

  Sen ritar jag upp flera romber i mindre och mindre storlekar som förutom att de är del av mönstret också blir "stöd" för de trappliknande mönsterdelarna.

  Förarbete kan vara klokt

  När skissen är klar så är det dags att ta loss dörrarna från skåpet och kanske sandpappra ytan. Torka bort slipdammet. Eventuellt kan dörren behöva grundmålas. Utgå från din egen möbel.

  Upprepa skissmönstret på båda skåpdörrarna.

  Blommor i förgrunden och händer som målar i bakgrunden
  Blommor i förgrunden och händer som målar i bakgrunden Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),konst,målarkonst

  Välj din färgskala

  Många kelimmönster har många fina färgnyanser, ofta i lite jordiga toner. Jag valde att använda lite intensivare toner i rosa, ockra, blått och turkos.

  Börja måla inne i mönstret och jobba utåt. Måla dörrarna parallellt så du följer mönstret stegvis på båda dörrarna.

  Gammalt klädskåp med målningar på dörrar
  Gammalt klädskåp med målningar på dörrar Bild: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-program),konstnärer,konst,målarkonst,möbeltapetsering
 • Det blir en andra omgång i Chiles presidentval

  Högerpolitikern Piñera vann inte så stort som väntat.

  Högerpolitikern och miljardären Sebastián Piñera kommer att möta socialisten Alejandro Guillier i en andra omgång i det chilenska presidentvalet den 17 december. Piñeras seger ser inte längre lika säker ut som tidigare.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

  Snacks för oväntat besök.

  Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

 • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

 • Mjukgörande bivaxolja

  Busenkelt att göra själv!

  Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

 • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

 • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

  Snacks för oväntat besök.

  Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • "Luciatiden öppnade mina ögon"

  Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

  Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

 • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

  Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

  Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

  Alla vegetabilier går att syra!

  Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.

 • Ahmed Hassan: Utan finska, inget jobb

  Att integrera sig på svenska i Helsingforstrakten är svårt.

  Företagaren Ahmed Hassan är född i Somalia och integrerad på svenska i Helsingfors. Trots att han uppskattar delaktigheten i den finlandssvenska och nordiska kulturen, finns det också nackdelar med att ha lärt sig svenska först. Du måste kunna finska för att få jobb.