Hoppa till huvudinnehåll

Måla kelimmönster i skåpet

Vackra gamla möbler i mörkt trä inger respekt. Får man ge sig på sådana möbler och forma dem efter sitt eget behov? Svar "ja", tycker jag.

Så länge möblerna är dina och inte släktens gemensamma arv är det okej att anpassa möbler så att de passar dig och ditt hem. Och det går ju också att börja lite försiktigt...som på insidan av skåpet.

Har man ett stilrent skåp med dörrar så är det perfekt att använda dörrarna som målardukar. Mitt skåp som har höga avlånga dörrar passade perfekt.

Förutom en lämplig möbel behöver du:

 • sandpapper
 • vit grundfärg
 • akrylfärger
 • penslar
 • blyertspenna
 • linjal
 • kartong
 • Mönstret är hämtat från kelimmattor

  Kelimmattor, som är en orientalisk slätvävnad, är väldigt populära och görs främst i Turkiet och Iran.

  Kelim är persiska och betyder grovvävd filt. Karaktäristiskt för den här typen av matta är det trappliknande diagonala mönstret som passar perfekt in i formen av en romb.

  Låt dig gärna inspireras av bilder på olika kelimmönster. Det finns en stor mängd vackra versioner.

  Skrid till verket med en plan

  Innan du går loss på dörrarna så planera ditt mönster och rita gärna upp det i samma storlek som dörren. På så sätt får du rätt proportion och märker direkt om det kommer att funka eller inte.

  Jag började med att mäta upp mitten av dörrens kortsida och långsida. På så sätt fick jag fyra punkter som formar den första och största romben, själva ramen. Hur formen blir beror förstås på dörrens storlek och proportion.

  Sen ritar jag upp flera romber i mindre och mindre storlekar som förutom att de är del av mönstret också blir "stöd" för de trappliknande mönsterdelarna.

  Förarbete kan vara klokt

  När skissen är klar så är det dags att ta loss dörrarna från skåpet och kanske sandpappra ytan. Torka bort slipdammet. Eventuellt kan dörren behöva grundmålas. Utgå från din egen möbel.

  Upprepa skissmönstret på båda skåpdörrarna.

  Blommor i förgrunden och händer som målar i bakgrunden
  Blommor i förgrunden och händer som målar i bakgrunden Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),konst,målarkonst

  Välj din färgskala

  Många kelimmönster har många fina färgnyanser, ofta i lite jordiga toner. Jag valde att använda lite intensivare toner i rosa, ockra, blått och turkos.

  Börja måla inne i mönstret och jobba utåt. Måla dörrarna parallellt så du följer mönstret stegvis på båda dörrarna.

  Gammalt klädskåp med målningar på dörrar
  Gammalt klädskåp med målningar på dörrar Bild: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-program),konstnärer,konst,målarkonst,möbeltapetsering

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Pepparrotsmajonnäs med brynt smör ger sting

  Passar bra till en god räksmörgås eller fisk.

  En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

 • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

  Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

  Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

 • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

  Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

  Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

 • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

  Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

  Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.