Hoppa till huvudinnehåll

Människorättsaktivister frigavs i Turkiet - Amnestys ordförande fortfarande fängslad

Turkiska och utländska demonstranter protesterade mot rättegången utanför domstolen i Istanbul
Turkiska och utländska demonstranter protesterade mot rättegången utanför domstolen i Istanbul Turkiska och utländska demonstranter protesterade mot rättegången utanför domstolen i Istanbul Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN Turkiet,Amnesty International

En turkisk domstol frigav sent i går kväll åtta människorättsaktivister mot borgen, i väntan på dom då en internationellt uppmärksammad rättegång inleddes i Istanbul. Två aktivister hade frigetts redan tidigare.

Bland de frigivna fanns Amnesty Internationals landschef Idil Eser samt tysken Peter Steudtner och den svenske IT-konsulten Ali Gharavi.

Både Steudtner och Gharavi får lämna landet inför följande rättegångsförhandlingar den 22 november.

- Vi är mer än lättade. Vi är verkligt tacksamma för alla som stödde oss rättsligt och diplomatiskt, jublade Steudtner utanför Silivrifängelset nära timmar senare.

Amnesty Internationals turkiska ordförande Taner Kılıç hålls däremot fortfarande fängslad.

Att försvara mänskliga rättigheter är inte ett brott. Det är helt uteslutet för Amnesty International att samarbeta med terrorgrupper― Idil Eser, Amnesty International Turkiet

De elva aktivisterna som greps i somras anklagas för terrorrelaterade brott och de riskerar upp till 15 års fängelse.

– Åtalet kvarstår så de är fortfarande anklagade för de här sakerna, men hur angelägen domstolen är att fullfölja processerna, det vet jag inte, säger Anna Lindenfors, Amnesty Internationals generalsekreterare i Sveriges som var på plats i rättssalen i Istanbul.

Demonstranterna i Istanbul protesterade mot att Amnestys turkiska ordförande Taner Kılıç hålls fängslad i Izmir
Demonstranterna i Istanbul protesterade mot att Amnestys turkiska ordförande Taner Kılıç hålls fängslad i Izmir Demonstranterna i Istanbul protesterade mot att Amnestys turkiska ordförande Taner Kılıç hålls fängslad i Izmir Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN Turkiet,Amnesty International

"Absurt och vansinnigt"

De åtalade förklarade sig alla oskyldiga då rättegången började.

Tio av dem greps utanför Istanbul i juli, under ett möte om digital säkerhet. Enligt turkiska åklagare handlade mötet i själva verket om att planera ett uppror.

Ordföranden Taner Kılıç greps en månad senare i staden Izmir där han hålls fängslad och ställs inför en separat rättegång.

Ali Gharavi vittnade om att han under tiden i häktet periodvis mått dåligt, både fysiskt och psykiskt, säger Anna Lindenfors.

Idil Eser, Amnestys verksamhetsledare i Turkiet förnekade alla anklagelser.

– Att försvara mänskliga rättigheter är inte ett brott. Det är helt uteslutet för Amnesty International att samarbeta med terrorgrupper, försäkrade Idel Eser.

Anna Lindenfors håller med om att hela processen är absurd.

– Att hon ska förklara inför domare varför man har arrangerat en workshop om digital säkerhet, att det ens sker något sådant i en domstol känns helt vansinnigt, säger Lindenfors.

De gripna anklagas i svepande ordalag för terrorrelaterade brott, bland annat medlemskap i och stöd till en ”väpnad terrororganisation."

Demonstranter protesterade i Bryssel mot rättegången mot ledande människorättsaktivister i Turkiet
Demonstranter protesterade i somras i Bryssel mot rättegången mot ledande människorättsaktivister i Turkiet Demonstranter protesterade i Bryssel mot rättegången mot ledande människorättsaktivister i Turkiet Bild: EPA/STEPHANI Turkiet,Amnesty International

Absurda, politiska anklagelser

Amnesty International anser att åtalen är skrämmande och absurda samt politiskt motiverade.

Amnesty får också stöd av EU, Tyskland och Sverige i sina krav på att alla aktivister bör friges omedelbart och rättegången läggas ned.

Amnesty Internationals generalsekreterare Shalil Shetty säger att rättegången visar "hur sanningen och rättvisan har förvandlats till oigenkännliga i Turkiet."

- Åtalen är politiskt motiverade, man försöker tysta en del av de främsta människorättsförsvararna i Turkiet, säger Shetty.

Anna Lindenfors håller med om att rättegången är ett led i regeringens försök att tysta kritiska röster i landet i ett läge då det fortfarande råder undantagstillstånd efter den misslyckade militärkuppen i fjol somras.

– Det här är ett exceptionellt fall i Turkiet, att flera människorättsförsvarare ställs till svars i grupp. Det är första gången som det sker på det här sättet, att man direkt attackerar människorättsförsvarare, säger Anna Lindenfors.

Amnesty Tyskland har satt upp en installation i Berlin, som uppmärksammar de elva åtalade människorättsaktivisterna
Amnesty Tyskland satte upp en installation i Berlin, som uppmärksammade de elva åtalade människorättsaktivisterna Amnesty Tyskland har satt upp en installation i Berlin, som uppmärksammar de elva åtalade människorättsaktivisterna Bild: EPA-EFE/Omer Messinger Turkiet,Amnesty International

Svensken anklagas för karta

Anklagelserna mot Ali Gharavi gäller dels hans deltagande i workshopen i egenskap av utbildare, dels att han enligt åklagaren i sin dator hade en karta som visar Turkiet ”som ett etymologiskt annorlunda land och förbundet med en separat stat”.

I sitt anförande förklarade han att åklagarna har ryckt kartan ur sitt sammanhang.

Amnesty International gör bedömningen att åklagaren försöker binda Ali Gharavi till ett politiskt ställningstagande gällande Turkiets territoriella integritet.

Men enligt organisationen har kartan inget att göra med separatism, utan den språkintresserade Gharavi ska ha använt den som en del av en annan utbildning för gymnasielärare.

Källor; Reuter, AFP FNB-TT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes