Hoppa till huvudinnehåll

Över 200 000 tog farväl av Thailands kung Bhumibol som kremeras i Bangkok

Kung Bhumipol som satt på tronen i 71 år,  vördades som en halvgud och landsfader i Thailand
Kung Bhumibol som satt på tronen i 71 år, vördades som en halvgud och landsfader i Thailand Kung Bhumipol som satt på tronen i 71 år, vördades som en halvgud och landsfader i Thailand Thailand,Bhumibol Adulyadej

Den fem dagar långa begravningen av kung Bhumibol Adulyadej har inletts under högtidliga former i Thailands huvudstad Bangkok.

Begravningsriterna inleddes med att det kungliga gardet sköt salut i morse då kungens kropp förflyttades till ett spektakulärt gyllene krematorium i de kungliga kvarteren i huvudstaden Bangkok.

Över 200 000 människor samlades vid krematoriet för att bevittna tre separata högtidliga processioner med tusentals soldater som hedrade kungen.

Den kungliga urnan togs till krematoriet i ett separat begravningståg.

Det kungliga gardet inledde riterna med att skjuta salut tidigt på morgonen
Det kungliga gardet inledde riterna med att skjuta salut tidigt på morgonen Det kungliga gardet inledde riterna med att skjuta salut tidigt på morgonen Bild: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT Thailand,Bhumibol Adulyadej

En gyllene vagn tog kistan till krematoriet, som har byggts enbart för detta syfte. Bhumibol ville i motsats till andra kungligheter, att hans kropp skulle placeras i en kista.

Den två kilometer långa färden tog tre timmar och tiotusentals svartklädda thailändare kantade vägen längs sorgprocessionen.

Ceremonin var en del av begravningen, som pågår i fem dagar i Bangkok som har klätts i gult - kungens och hovets färg.

- Han var perfekt. Han hjälpte landet och thaifolket så mycket. Sjuttio miljoner thailändare enas i sin kärlek till honom, säger den 65 år gamla Vacharadej Tangboonlapduk, som i likhet med de flesta thailändare aldrig har upplevt någon annan kung.

Omkring 200 000 sörjande, svartklädda thailändare tog farväl av sin kung i Bangkok
Omkring 200 000 sörjande, svartklädda thailändare tog farväl av sin kung i Bangkok Omkring 200 000 sörjande, svartklädda thailändare tog farväl av sin kung i Bangkok Bild: EPA-EFE/NARONG SANGNAK Thailand,Bhumibol Adulyadej

Den vördade kung Bhumibol som betraktades som en halvgud och nationens fader satt på tronen i över 71 år.

- Det här mitt sista farväl. Jag älskar och saknar honom verkligen, men det är svårt att beskriva, säger den tårögde Pimsupak Suthin som kom till begravningen från sitt hem i den nordliga provinsen Nan.

Bhumipol var 88 år gammal då han avled för drygt ett år sedan, den 13 oktober. Det har rått landssorg i Thailand enda sedan dess.

Hans efterträdare, den 65-årige sonen Maha Vajiralongkorn, kommer att krönas till kung efter begravningen.

Vajiralongkorn som leder ritualerna, kommer att tända begravningsbålet i kväll lokal tid.

Sörjande visar upp bilder av kung Bhumipol
Sörjande visar upp bilder av kung Bhumibol Sörjande visar upp bilder av kung Bhumipol Bild: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL Thailand,Bhumibol Adulyadej

Politisk oro och diktatur

När begravningen är över och vardagen tar vid igen så är det många som oroar sig för landets politiska framtid.

Den nya kungen har länge varit impopulär på grund av sin tidigare skilsmässa, sina älskarinnor och utbredda misstankar om korruption.

Thailand styrs av en militärjunta och de två tidigare folkvalda premiärministrarna, syskonen Thaksin och Jingluck Shinawatra lever i exil.

Det vördade kungahuset har länge varit en enande faktor och symbol för nationen men nu kan den tiden vara över.

Både Vajiralongkorn och änkedrottningen Sirikit har stött juntan och rika affärsmän som låg bakom militärkupperna mot folkvalda ledare.

Drottning Sirikit har dessutom länge lidit av vacklande hälsa och hon höll en låg profil redan under sin makes långvariga sjukdom och död.

Källor: Reuters, AFP, AP