Hoppa till huvudinnehåll

"Väldigt ovanligt att flygplan får sladd"

Ett SAS-plan vid Vasa flygplats.
Arkivbild. Ett SAS-plan vid Vasa flygplats. Bild: Yle/Antti Kuusiniemi. Scandinavian Airlines,flygplan,flygbolag,sas

De svåra väderförhållandena på onsdag kväll fick ett SAS-flygplan från Stockholm att glida på landningsbanan på Åbo flygfält då det landat.

Vid SAS uppger man att incidenten är mycket ovanlig. Cityjet, som opererar linjen Stockholm-Åbo, berättar att det var i svängen just när man lämnade banan, som flygplanet gled på lampor.

- Det var i slutet av landningsbanan som flygplanet fick en sladd. Orsaken till det ska undersökas, men det är väldigt ovanligt att något sådant här inträffar. Det var aldrig någon fara för passagerarna, säger presschef Fredrik Henriksson vid SAS.

Alla passagerare som skulle ha återvänt med det här flygplanet har bokats om till andra flyg. Flygplanet undersöks som bäst av tekniker, och det tas i bruk igen först då de gett klartecken.

- Vi undersöker både tekniken och däcken, för att hitta en eventuell orsak på planet.

Väderförhållandena kan ha överraskat

Vädret i Åbo var inte exceptionellt, men enligt Henriksson kan väderförhållandena ha överraskat besättningen.

- Flygplatserna i dag är så väl förberedda på olika väderförhållanden, men det är klart att det kan komma snö just då man landar, så att landningsbanan är halare än man trott. Men som sagt, det här är väldigt ovanligt.

Ingen av de 92 personerna ombord skadades.

Olycksutredningscentralen ska påbörja en undersökning om händelsen.

Läs mera:

Flygplan slirade vid landning på Åbo flygplats: ”Det kändes inte som någon skrek eller så utan allt hände ganska snabbt”

De svåra väderförhållandena ställde till det på Åbo flygplats på onsdagskvällen. Vi har talat med en av passagerarna. Artikeln uppdaterad med kommentar av Åbo flygplats.