Hoppa till huvudinnehåll

Bybutiksdöden nådde Hindhår i Borgå: "Nog är det ledsamt"

Grönsaksdisken i K-market Hindhår i Borgå den sista öppethållningsdagen 27.10.17
Grönsaksdisken i K-market Hindhår i Borgå den sista öppethållningsdagen 27.10.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Hindhår,grönsaker,livsmedelsbutik,livsmedel,grönsaksdisk

Tre isbergssalladshuvuden, två paprikor, en förpackning majs, en purjolök och några enstaka udda frukter såg övergivna ut i den långa, tomma grönsaksdisken.

Tomt var det eftersom bybutiken i Hindhår i Borgå satte lapp på luckan på fredag.

- Nog är det ledsamt. Mina föräldrar har varit stamkunder här i tio år, så jag hoppas att en ny köpman dyker upp så småningom, säger Niilo Pylkkänen.

Pylkkänen och hans kompis Otto Manninen besökte butiken en sista gång någon timme innan den slog igen dörrarna för sista gången - åtminstone för en tid framöver.

Niilo Pylkkänen & Otto Manninen bland de sista kunderna i K-market Hindhår 27.10.17
Hindhårborna Niilo Pylkkänen och Otto Manninen har besökt butiken dagligen efter skolan. Niilo Pylkkänen & Otto Manninen bland de sista kunderna i K-market Hindhår 27.10.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Hindhår,Otto Manninen

Nya dagliga rutiner för Hindhårborna

Allt inne i butiken såldes till halva priset, men det var inte mycket av intresse som grabbarna hittade. De kom ut ur butiken med var sin mineralvattenflaska.

- Jag brukar sticka mig in i butiken så gott som varje dag när jag kommer från skolan. Nu gäller det att köpa någonting ätbart i Borgå centrum istället innan jag stiger på skolbussen, säger Manninen.

Både Niilo Pylkkänen och Otto Manninen har hört rykten om att en ny köpman skulle vara på väg, men båda betvivlar ändå att så är fallet.

Benita Liman sista dagen på jobb 27.10.17 i K-marketbutiken i Hindhår, borgå
Köpman Benita Liman. Benita Liman sista dagen på jobb 27.10.17 i K-marketbutiken i Hindhår, borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Hindhår,hyllor,livsmedelsbutik,k-market hindhår

Oviss framtid

En av butikens köpmän, Benita Liman, bekräftar att ingenting åtminstone just nu skulle vara på gång.

- Ingen har nappat. Det har ju gjorts försök och trevanden men tillsvidare har det inte lett till något resultat, säger Liman.

Också Benita Liman tycker att det är tragiskt att ingen kunde ta över direkt.

- Visst är det tråkigt för byborna att dörrarna stängs och att ingen åtminstone nu direkt tar över, men för mig personligen ska det nog bli skönt att stänga dörren och gå i pension, säger Liman.

Tomma hyllor under sista dagen 27.10.17 i K-marketbutiken i Hindhår, borgå
Hur länge kommer hyllorna att gapa tomma? Tomma hyllor under sista dagen 27.10.17 i K-marketbutiken i Hindhår, borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Hindhår,hyllor,k-market hindhår

Vemodigt avsked vid kassan

De sista timmarna i butiken går för Limans del ut på att sälja en och annan produkt och att plocka ner osålda produkter från hyllorna.

En stor låda med barnmatburkar står på golvet. Den ska en diakonissa från församlingarna i Borgå hämta.

Kunderna Pylkkänen och Manninen betalar för mineralvattnet och tackar vemodigt Liman för åren som gått och går ut genom dörren - för sista gången åtmintone på ett tag.

Sista öppethållningsdagen 27.10.17 i K-marketbutiken i Hindhår, borgå
Sista öppethållningsdagen 27.10.17 i K-marketbutiken i Hindhår, borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Hindhår,livsmedelsbutik,bybutiker,k-market hindhår