Hoppa till huvudinnehåll

Dåligt väglag i dag igen – varning för halka

Isig trottoar
Isig trottoar Bild: Yle/Madeleine Boström halt väderlag

Väglaget är fortsatt dåligt i landets södra och västra delar, varnar Meteorologiska institutet. Sikten kan vara dålig på grund av snöfall eller snöblandat regn och vägarna är hala.

Under natten har det har varit minusgrader i så gott som hela landet vilket har gjort att de blöta vägytorna frusit och kan vara mycket hala.

– Vintern kom på en gång. Att ge sig ut i morgontrafiken med sommardäck är en stor risk, säger Timo Rimmi vid Trafikverkets central i Tammerfors.

På grusvägarna kan det samlas rikligt med snö. Eftersom det ännu inte är tjäle i marken kan grusvägarna inte plogas med vanlig snöplog, uppger Vägtrafikcentralen för FNB.

I Helsingfors har fyra buss- och två lokaltågsavgångar ställts in under morgonen.

Uppehåll på eftermiddagen – regnigt igen på lördag

Även om fredagsmorgonen är mulen på många håll så väntas vädret klarna upp under dagen, på vissa håll kan man till och med få lite solsken.

Det blöta vädret återvänder ändå inom kort, i norr redan på fredag kväll, i söder på lördag.

– På lördagen är nederbörden tydligt uppdelad i regn eller snöblandat regn i söder, snöblandat regn i mellersta Finland och snö i norr, säger meteorolog Ville Siiskonen vid Meteorologiska institutet.

Flera trafikolyckor på torsdagen

På torsdagen löpte trafiken trögt på grund av det mycket dåliga väglaget.

Räddningsväsendet fick många anmälningar om trafikolyckor som störde trafiken ytterligare. Bara i Egentliga Tavastland inträffade enligt polisen över 40 olyckor i vägtrafiken.

Källor: FNB, Yle Uutiset