Hoppa till huvudinnehåll

”Det kan inte vara sant" – den brinnande bilen och telefonsamtalet som ändrade allt

Med 500 meter kvar av säsongen sista specialsträcka havererar Carlos Sainz Toyota tillsammans med hans dröm om en tredje VM-titel i rally. Det oväntade telefonsamtalet till den förbluffade mästaren Tommi Mäkinen i Yles nyhetssändning är ett av Finlands största idrottsögonblick.

Året är 1998.

November.

– Inte har känslan egentligen ändrat alls. Hoppet var egentligen ute redan efter den första dagen. Situationen har varit klar.

Tommi Mäkinen hinner bara yttra några meningar i Yles intervju efter säsongens sista VM-rally i England.

Han har själv kraschat ut på den första tävlingsdagen och för spanjoren Carlos Sainz återstår bara att sluta minst fyra för att säkra VM-titeln.

Efter det inledande besvikna svaret ringer Mäkinens mobil och han avbryter intervjun.

– Vänta lite, vi tar om strax, säger Mäkinen till reportern och svarar i telefonen.

En spänd tystnad vidtar.

Det är Tommi Mäkinens bror i andra ändan.

– Jag sade åt honom att nu har det gått så att Carlos bil har börjat brinna och de har stannat på rutten och börjat åtgärda branden. Jag sade det åt honom säkert tre eller fyra gånger, berättar Tuomo Mäkinen senare till Yle.

”Det kan inte vara sant”

Tommi Mäkinen lyssnar koncentrerat på vad brodern försöker berätta för honom och upprepar frågeordet "mitä" (sv. vad) flera gånger.

Så småningom börjar det gå upp ett ljus för Mitsubishiföraren. Det otänkbara har hänt.

Det som inte var möjligt har blivit verklighet.

Sainz kommer inte att sluta minst fyra i säsongens sista VM-rally. Han kommer de facto inte att korsa mållinjen överhuvudtaget.

– Det kan inte vara sant.

– Det kan inte vara sant.

– Det kan inte vara sant.

– Attans också. Då åker vi väl inte någonstans då, säger Tommi Mäkinen när han väl inser att han korats till världsmästare i kostym.

Tommi Mäkinen vann alla sina VM-titlar mellan 1996-1999 i en Mitsubishi.

Trots att Mäkinen vann fyra raka VM-guld mellan åren 1996-1999 är hans tredje VM-titel den man minns bäst, främst på grund av den dramatiska avslutningen.

Differensen inför den sista deltävlingen var futtiga två poäng och Mäkinen träffade en kantsten i en skarp vänstersväng under den första tävlingsdagen.

TV-bilderna ur förarsätet visar också hur Carlos Sainz passerar Mäkinens sargade bil, som krigar sig fram längs med asfalten på tre däck.

Det var sist och slutligen lokala poliser som fångade upp Mäkinen och tvingade honom att stanna, eftersom tävlingen pågick på öppna vägar.

Från skratt till tårar

En leende Carlos Sainz fick efter Mäkinens olycka frågan om vem som har fördelen av det som hänt.

– Till 99 procent jag och till 1 procent Mäkinen, skrattade spanjoren.

Det enda som återstod för Carlos Sainz var att komma i mål bland de fyra främsta ekipagen.

I intervjuer under rallyt avslöjade Sainz att han tidvis körde med 20 procents kapacitet, när målet enbart var att komma i mål på den sista tävlingsdagen och inleda firandet av tredje VM-titeln.

Men med femhundra meter kvar av säsongens sista specialsträcka på säsongens sista VM-rally hände det otänkbara.

Det var helt enkelt inte "El Matadors" dag.

Desperation halvkilometer från titeln

Bilderna visar en smärtsamt sakta rullande Toyota som kryper genom Margam Park för att slutligen stanna vid ett litet vattendrag.

– Jag insåg direkt att det var något större problem. Efter det var allting över, sade Sainz i en intervju om incidenten.

När bilen stannar stiger ett litet rökmoln upp kring fordonet och först av alla störtar Carlos Sainz själv ut ur bilen.

– Försök att starta bilen.– Försök att starta bilen, Carlos!– Försök att starta bilen, för guds skull, skriker Luis Moya.

Frustrationen går att läsa ur Sainz kroppsspråk när han tillsammans med kartläsaren Luis Moya desperat försöker lösa problemet.

– Försök att starta bilen. Försök att starta bilen, Carlos! Försök att starta bilen, för guds skull, skriker Moya.

En trött och uppgiven startmotor vevar igång några varv när Sainz försöker få igång bilen, men det visar sig vara förgäves.

Insikten börjar så småningom slå in för Sainz samtidigt som Moya riktar några sparkar mot WRC-bilens kaross.

För Carlos Sainz blev den 24 november 1998 en mardröm.

Mardrömmen är ett faktum samtidigt som Tuomo Mäkinen knappar in numret till sin bror, som ovetande står framför Yles mikrofon som en slagen man.

Sekvensen när Tommi Mäkinen i en tv-intervju får besked om att han vunnit VM-guld är onekligen ett av de mest overkliga ögonblicken i Finlands idrottshistoria.

Ögonblicket vi minns

Mäkinens storhet som rallyförare är också väldokumenterad. Innan dramatiken i Wales hade Mäkinen redan vunnit två VM-titlar och han skulle komma att vinna ytterligare en säsongen 1999.

Karriären kom totalt att omfatta 139 starter i VM-serien, som bjöd på sammanlagt 24 segrar.

De dramatiska sekunderna inför Yles tv-kameror i Wales är ingalunda den största segerstunden under Tommi Mäkinens fina karriär, men den är utan tvekan det ögonblick vi minns.

När Mäkinen lämnar intervjusituationen och går ut till aulan ger han också ett vackert prov på den rallyengelska som blivit så kännetecknande för finländska motorister.

Carlos, his car get the fire just half a kilometer before the end of last stage, and they can’t run it anymore.

Och med det var Tommi Mäkinen världsmästare igen.

Tommi Mäkinens oväntade och dramatiska tredje VM-guld 1998 kommer in på placering 21 i Yle Sportens ranking över Finlands hundra största idrottsögonblick. Se hela listan här!

Läs mera:

Ranking: Finlands 100 största idrottsögonblick genom tiderna

För att hedra 100-åriga Finland rankar Yle Sporten nationens hundra största idrottsögonblick. Nedräkningen pågår fram till självständighetsdagen då den slutliga vinnaren koras.