Hoppa till huvudinnehåll

Hotellet ska rivas för att ge rum åt bostäder, utebad och allmän bastu - så ser planerna ut för Malmstranden i Pargas

Snäckviken i Pargas, i bakgrunden båtar och Hotell Kalkstrand.
Snäckviken i Pargas, i bakgrunden båtar och Hotell Kalkstrand. Bild: Yle/Lotta Sundström stränder,strand

I Pargas är man i gång med att fundera på hur området kring Hotel Kalkstrand och gästhamnen kunde se ut i framtiden. Ett nytt bostads- och affärskvarter, utebad, sandstrand och en allmän bastu har skissats upp.

Just nu ses detaljplanen över och tanken är att ganska mycket kommer att ändras i området, berättar planläggningschef Heidi Saaristo-Levin.

- Hotellet är tänkt att försvinna och ersättas med ett kvarter med bostäder och affärsutrymmen.

Hotell Kalkstrand, Pargas.
Hotel Kalkstrand Hotell Kalkstrand, Pargas. Bild: Yle/Lotta Sundström stränder,hotell kalkstrand

Istället för det nuvarande hotellet är det tänkt att reservera plats för ett mindre hotell nära den så kallade ångbåtsbryggan. Också ett nytt hamnkontor för gästhamnen finns med i planeringen.
Hamnkontoret i Pargas gästhamn.
Gästhamnens nuvarande servicebyggnad med café. Hamnkontoret i Pargas gästhamn. Bild: Yle/Lotta Sundström stränder,gästhamnar,pargas gästhamn

Området som kallas Malmstranden ligger i centrum och nära goda förbindelser.

- Framför allt ligger det vid havet och nära service som redan finns, säger Saaristo-Levin.

Nya bostäder, men i vilken stil?

Folke Pahlman som jobbat med centrumutveckling i Pargas, och är SFP:s ledamot i bygg- och miljönämnden, ställer sig positiv till planerna för området.

- Jag uppfattar det som att staden äntligen har som mål att satsa på centrum, och få bostäder i centrum. Här finns redan kommunaltekniken, varför ska man sätta ut den i periferin och betala skjortan bara för det?

- Trenden bland folk i dag är att man vill bo nära varandra, ha service nära, och helst bo på ett ställe där det finns en disponent som sköter allt, tror Pahlman.

Industribyggnader vid stranden i Pargas centrum.
Kalkhamnen ligger nära intill. Industribyggnader vid stranden i Pargas centrum. Bild: Yle/Lotta Sundström stränder,strand

Nu diskuteras bland annat hur husen som planeras på området kunde se ut. Havet är nära, men det är också kalkhamnen.

- Vissa anser att vi borde hålla en skärgårdsimage, med röda och vackra hus som kunde se ut som båtskjul eller liknande, säger Pahlman.

- Så finns det de som hellre tar fasta på att vi inte bara är en skärgårdsstad, utan också en kalkstad.

Enligt Saaristo-Levin kommer planen att möjliggöra olika sorter av bostäder och byggnader. Läget vid Snäckviken är viktigt.

- Vi ska ta vara på vyn vid havet, lägenheterna kan ha utsikt över fjärden. Det kommer vi att satsa på och det kommer att vara ett av lockbetena för dem som vill flytta hit.

Strand i Pargas, Malmstranden.
Enligt skissen skulle en allmän bastu byggas ute på ändan av piren och ett utebad till höger. Strand i Pargas, Malmstranden. Bild: Yle/Lotta Sundström stränder,strand

I utebadet kunde man simma oberoende av alger

Malmstrandens rekreationsmöjligheter tror Pahlman kan locka både turister och ortsbor. Vid kajen har man ritat in en sandstrand, en offentlig bastu och ett utebad.

- Vi kommer att behöva ett utebad i och med att vi fortsättningsvis kommer att ha alger som omöjliggör både simskolor och simmande.

- Därför tycker jag personligen att bassängen borde vara större, så att man också kan tänkas ordna nationella simtävlingar och på det viset locka folk. Förstås är det pengar det handlar om, men man måste också våga. Pargas har varit väldigt dålig på att våga, säger Pahlman.

- Här i hotellet var det tänkt att man skulle ha ett spa, men det vågade man inte heller för 25 år sedan.

Skiss över området Malmstranden i Pargas.
En preliminär skiss. Skiss över området Malmstranden i Pargas. Bild: Schauman & Nordgren Architects planläggning,pargasplaner

Centrumpromenad kring Sundet

Saaristo-Levin tror området kan locka flanörer att röra sig mellan Köpmansgatan, havsstranden och sundkanten.

- Vi kommer att satsa på grönytorna och hamnkanterna på ett helt annat sätt en tidigare.

En del av Malmstrandens mark ägs av staden och en del av hotellbolaget. Enligt Saaristo-Levin planerar man området i god anda.

- Vi har ett väldigt gott samarbete hittills och det kommer nog att fortsätta. Det är ett samarbetsprojekt framför allt, för att vi ska få en lyckad helhet.

Yle Åboland har varit i kontakt med hotellbolagets representant. Från bolagets sida kommenterar man inte planen i det här skede av planläggningen.