Hoppa till huvudinnehåll

Kopplingar till skatteparadiset Bahamas i bakgrunden - nytt företag tar över Skagen-färjepasset i Iniö

Bild från Skagenfärjan.
Bild från Skagenfärjan. Bild: Yle/Lotta Sundström skärgårdsfärja

I Iniö kommer ett nytt företag att ta över trafiken vid Skagens färjepass.

Från årsskiftet är det Kymen Saaristoliikenne som sköter färjetrafiken med landsvägsfärjan Vikare.

- Vi försöker göra så lite förändringar som möjligt. Vi vill behålla samma färjförare och samma tidtabeller, säger verkställande direktör Veli Kokkonen vid Kymen Saaristoliikenne.

Företagen som ger offerter skulle granskas extra noggrant

De senaste fem åren är det Nordic Coast Line och personaluthyrningsföretaget Euro Work som haft avtalet om Skagen-färjan.

Yle kunde för ett år sedan avslöja att två direktörer bakom Nordic Coast Line och Euro Works hade kopplingar till bolag som grundats i skatteparadiset Bahamas.

Då uppgav Matti Vehviläinen, direktör vid Egentliga Finlands NTM-central, att man vid nästa upphandling extra noggrant skulle granska de företag som ger offerter. Nuvarande avtal går ut i slutet av 2017.

I somras klarnade det att två företag hade lämnat in anbud för Skagens färjepass för de följande fem åren 2008-2012, men kopplingarna till skatteparadis sågs inte som någon avgörande sak.

- Vi hade två kriterier. Först såg vi på kvalitetsnivån, och därefter på prisnivån. Frågan om skatteparadis var inte avgörande, uppger Tapani Jaakkola, upphandlingsexpert för skärgårdstrafiken vid Egentliga Finlands NTM-central.

Första vajerfärjeavtalen för Kymen Saaristoliikenne

Kymen Saaristoliikenne vann anbudstävlingen både för Skagen-färjan och för Puumala-färjan i Saimen. I Puumala trafikerar färjan Vikares systerfärja Nestori.

Kymen Saaristoliikenne sköter sedan 2007 också förbindelsebåtstrafiken i Kotka och Pyttis, där fartyget Tekla I trafikerar.

Iniö och Puumala är de första avtalen man gjort för vajerfärjor. Bemanningen i Iniö sköts via dotterbolaget Skagen Lautta oy.

Artikeln är uppdaterad 27.10.2017 kl. 10:57 med kopplingarna till skatteparadiset Bahamas och Tapani Jaakkolas svar.