Hoppa till huvudinnehåll

Kulturdebatt: Hur ser den finlandssvenska förlagsvärlden ut?

- Läsning och skrivande handlar ofta om att vara sårbar och ful. I dagens kulturdebatt diskuterar författaren Monika Fagerholm förlagsvärlden och bokutgivning tillsammans med Anna Friman från Schildts & Söderströms och Sara Ehnholm-Hielm från Förlaget M.

Vem är det som får sina texter publicerade? Hur ser den lilla finlandssvenska förlagsvärlden ut, vilka texter väljer förlagen att ta in och hur begränsad är marknaden?

- Det handlar inte alltid om ämnet författaren skriver om utan mer om författarskapet, förklarar Anna Friman på Schildts & Söderströms.

- Det finns ju inga stora bästsäljare, man kommer ju in i branschen för att man älskar litteraturen, säger Sara Ehnholm-Hielm på Förlaget.

Trots det får förlagen in massor med manuskript - så många att de emellanåt måste sätta stopp för att mera texter ska trilla in i postlådan.

Monika Fagerholm från förlaget Vilda spinner vidare på tanken om läsning och skrivande som något sårbart:

- På 80-talet vågade knappt någon inom kulturfältet tala inför publik, i dag känns det som om blygheten försvunnit. Nu ska man vara snygg och marknadsföra sig själv. Jag anser att mycket i skapandet handlar om blyghet, jag skulle vilja se mer av det.

Lyssna på dagens kulturdebatt som handlar om bokutgivning och förlagsvärlden. Debattledare är Stefan Winiger och producent är Kia Svaetichin.

Vi streamar allt innehåll från Södergan-scen på Helsingfors bokmässa, titta här.

Läs också