Hoppa till huvudinnehåll

Kvällens tv-match: Handbollsherrarna möter Ryssland i VM-kvalet

Finland står inför en tuff utmaning då Ryssland väntar i VM-kvalet på lördag klockan 17.00. För att Finland ska ha någon chans mot de ryska stjärnorna krävs det ett starkt försvarsspel.

Efter krysset mot Luxemburg i kvalpremiären i onsdags är det nu dags för Finlands handbollsherrar att ta sig an gruppfavoriten och storlaget Ryssland på hemmaplan i Vanda.

De ryska spelarna spände musklerna direkt i VM-kvalet då laget körde över Slovakien i den första kvalmatchen med tio bollar.

– Det kommer att bli en tuff uppgift, de har många världsstjärnor i laget men vi ska göra vårt bästa. Vi måste fokusera på vårt eget spel, något annat kan vi inte göra. Så klart gäller det att ha tålamod så att Ryssland inte lyckas göra lätta mål, säger Nico Rönnberg till Yle Sporten.

Nico Rönnberg
Nico Rönnberg. Nico Rönnberg Bild: Matti Matikainen handboll,Finlands herrlandslag i handboll,nico rönnberg

Ryssland bättre på pappret

Ryssland har spelare som till exempel Timur Dibirov i truppen, som gjort succé i Champions League under flera säsonger.

– På pappret är Ryssland klart det bättre laget men vi kan överraska på hemmaplan. Det har vi visat tidigare. Vi ska köra för fullt och så får vi se hur långt det räcker, säger Richard Sundberg.

Vad är det viktigaste som ni måste lyckas med?

– Nog är det defensiven. Det skapar trygghet och sedan satsa på snabba kontringar, där är vi vassa. Från defensiven börjar allt, säger han.

Tamminen med igen

Nico Rönnberg intygar att spelarna, trots att motståndet är tufft, verkligen tror på sig själva och att man kan vinna matchen.

– Vi tror verkligen att vi kan besegra Ryssland. Det har vi bevisat tidigare också, till exempel i förra kvalet på bortaplan mot Österrike. Det var den största vinsten under min tid i landslaget.

– Bara vi fortsätter tro och jobbar hårt så blir det riktigt bra, säger han.

I matchen mot Luxemburg saknades Max Granlund och Teemu Tamminen men båda är med i truppen mot Ryssland.

– Teemu har spelat många hårda och viktiga matcher tidigare både i landslag och i klubblag. Vi har ändå en bra bredd och de som spelade mot Luxemburg gjorde det bra.

Kvalmatchen mellan Finland och Ryssland sänds direkt i TV2 och på Arenan med start klockan 16.50 på lördag. Kristian Karlsson refererar matchen på svenska tillsammans med expertkommentator Ken Sirenius.

Läs också