Hoppa till huvudinnehåll

Narkotikabrotten fortsätter öka i Österbotten

Muuntohuumeiden valmistamista.
Muuntohuumeiden valmistamista. Bild: Yle, MOT narkotika,designade droger,Syntetiska droger,narkotika (användning)

Antalet narkotikabrott fortsätter att stadigt stiga i Österbotten, samtidigt som brottsfallen i allmänhet sjunker.

Jämfört med förra året har antalet narkotikabrott stigit med 16 procent i de österbottniska landskapen. Mellan januari och september har polisen handskats med 179 fler fall än året innan. Det gäller främst cannabis och amfetamin.

Det ser ganska skrämmande ut just nu― Risto Lammi

När polisen i april presenterade den förra statistiken sade polischef Risto Lammi att man skulle ta på hårdhandskarna mot narkotikan.

- Våra satsningar har avslöjat storleken av utmaningen. Det ser ganska skrämmande ut just nu, säger Risto Lammi.

Är den främsta orsaken till att narkotikabrotten ökar att attityderna förändras?

- Det är svårt att säga. Jag känner inte till de senaste skolundersökningarna. Men jag tror att det har att göra med den allmänna attityden, säger Lammi.

Inte bara ett problem för polisen

Om attityden är liberal betyder det att det finns efterfrågan, menar Lammi, Han tror också att utbudet ökar, och således sjunker priserna.

- Det finns mer narkotika och olika sorter. Om de allmäna attityderna dessutom förändras så har vi inte bara ett stort polisproblem, utan ett samhälleligt problem, säger Lammi.

En bild av polischef risto lammi. I bakgrunden i konferensrummet står andra poliser men de är ur fokus.
Risto Lammi. En bild av polischef risto lammi. I bakgrunden i konferensrummet står andra poliser men de är ur fokus. Bild: Yle/ Axel Brink polisen

Polisen tar också fast fler narkotikapåverkade bilister och har bättre metoder än tidigare för att identifiera fallen. Men det betyder inte att statistiken på det sättet ljuger.

- Vi får fast folk i trafiken på ett effektivt sätt men jag tror att narkotikabrottsligheten i verkligheten går upp också, säger Lammi.

När narkotikabrottsligheten ökar måste också polisen rikta resurser till den. Marknaden förses till stor del av professionella ligor, som är bra på vad de gör. Det betyder att resurser försvinner från någon annan verksamhet.

- Vi saknar resurser i den förebyggande verksamheten. Om jag skulle kunna visa upp fler resurser på det området så skulle jag vara väldigt glad, säger Lammi.

Korsholms högstadium.
Korsholms högstadium. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist varning för droger

Narkotika i trafiken är tidskrävande för patrullerna

Överkonstapel Jukka Sillanpää har en bra inblick i hur narkotikabrottsligheten påverkar polisens arbete på fältet. Ett irritationsmoment är att en narkotikapåverkad bilist tar längre att behandla än en alkoholpåverkad bilist.

När någon är misstänkt tar man först ett snabbtest för narkotika, bilen söks igenom, bilisten förs till blodprov där också ett kliniskt test görs av en läkare. Ofta genomsöks också bilistens bostad.

Om den narkotikapåverkade bilisten hade medresenärer med sig ska de också undersökas.

- Det blir många papperslappar som man ska hålla reda på, säger Sillanpää.

överkonstapel jukka sillanpää har uniform på sig och står med en bakgrund av en polisbanderoll.
Jukka Sillanpää. överkonstapel jukka sillanpää har uniform på sig och står med en bakgrund av en polisbanderoll. Bild: Yle/ Axel Brink polisen

I ett mildare fall av rattfylleri kan polisens arbete leda enda till åtal.

- Vi talar nog om en märkbar skillnad i tid mellan narkotika och alkohol, säger Sillanpää.

Fler anmäler familjevåld och sexualbrott

Enligt Österbottens polisinrättnings statistik över brottsligheten mellan januari och september i år har antalet anmälda sexualbrott stigit med nästan 20 procent - från 139 till 166. Också antalet anmälda fall av familjevåld har ökat från 26 till 40.

- Troligtvis har det att göra med att ett fall kan innehålla flera delfall. Det kan vara brott som går tillbaka flera år i tiden, säger Lammi.

Att antalet anmälda sexualbrott eller familjevåldsfall ökar kan också tolkas som en positiv trend, offer vågar i högre grad anmäla brotten.

En knytnäve och en flicka i bakgrunden.
En knytnäve och en flicka i bakgrunden. Bild: CC våldsbrott,våld,våldtäkt,våld i hemmet

Brotten minskar – och löses

Överlag fortsätter trenden vara positiv. Om man ser till alla sorters brott sammanlagt så fortsätter brottsligheten sjunka. Jämfört med förra året har drygt 11 000 färre brott skett eller anmälts, vilket innebär drygt 22 procent.

Österbottens polisinrättning är fortsättningsvis bäst i landet, rent statistiskt, på att lösa brott. Antalet utredningar som får en lösning är drygt 60 procent, samtidigt som polisen snabbare löser fallen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten