Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea friger sydkoreanska fiskare medan USA:s försvarsminister besöker Seoul

Spänningen är hög i farvattnen kring Nordkorea. Här skyddas fiskebåtar av ett sydkoreanskt stridsfartyg
Spänningen är hög i farvattnen kring Nordkorea. Här skyddas fiskebåtar av ett sydkoreanskt stridsfartyg Spänningen är hög i farvattnen kring Nordkorea. Här skyddas fiskebåtar av ett sydkoreanskt stridsfartyg Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Sydkorea,Nordkorea,fiske

Nordkorea kommer på fredagen att frige tio sydkoreanska och vietnamesiska fiskare som rörde sig illegalt i nordkoreanska vatten.

Fartyget bordades och bogserades till Nordkorea för knappt en vecka sedan.

Både fartyget och de tio besättningsmännen överlåts till Sydkorea efter att sydkoreanerna öppet hade erkänt och bett om ursäkt för sitt illegala fiske, skriver den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Tre av fiskarna är vietnameser medan resten är sydkoreaner.

Frigivandet kan ses som ett uppmuntrande tecken på att nordkoreanerna inte vill trappa upp spänningen ytterligare just i det här läget.

Det amerikanska hangarfartyget USS Ronald Reagan med eskader deltog den här månaden i en militärövning i Sydkorea
Det amerikanska hangarfartyget USS Ronald Reagan med eskader deltog den här månaden i en militärövning i Sydkorea Det amerikanska hangarfartyget USS Ronald Reagan med eskader deltog den här månaden i en militärövning i Sydkorea Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN USA,Sydkorea

Omstridda gränser

Nord- och Sydkorea befinner sig fortfarande tekniskt sett i krig eftersom länderna aldrig slöt något fredsavtal efter Koreakrigets slut år 1953.

Havsgränsen mellan länderna är omstridd och det sker rätt ofta gränskränkningar, särskilt i Gula havet som koreanerna kallar Västra havet.

Både Nord- och Sydkoreanska fiskefartyg har ertappats på bar gärning då de har fiskat olagligt i omstridda havsområden.

En liknande incident inträffade senast år 2010 då ett sydkoreanskt fartyg och dess besättning frigavs, en månad efter att det hade drivit in på nordkoreanskt vatten på grund av tekniska problem.

USA:s försvarsminister Jim Mattis har försökt tona ned president Trumps krigiska uttalanden om Nordkorea
USA:s försvarsminister Jim Mattis har försökt tona ned president Trumps krigiska uttalanden om Nordkorea USA:s försvarsminister Jim Mattis har försökt tona ned president Trumps krigiska uttalanden om Nordkorea Bild: EPA-EFE/Andrew Harrer / POOL Donald Trump,James Mattis,USA

USA:s försvarsminister i Sydkorea.

USA:s försvarsminister Jim Mattis har samtidigt anlänt på besök till Sydkorea.

Mattis skall bland annat förbereda president Donald Trumps Asienresa nästa vecka då Trump besöker Sydkorea och Kina.

Mattis underströk vikten av diplomati då han landade i Seoul.

- Jag bär med mig ett budskap om att ju mer vi gör tillsammans i dag, desto större är chanserna för fred i framtiden, sade Mattis som har försökt tona ner Trumps krigiska uttalanden om Nordkorea.

Mattis har den här veckan förhandlat både med japanska, sydkoreanska och filippinska militärledare om spänningen i den Sydkinesiska sjön och på den koreanska halvön.

Den allmänna opinionen i Sydkorea har blivit allt mer kritisk mot USA sedan Trump blev president. I få länder i världen är Trump lika impopulär som i Sydkorea.

Sydkoreanska demonstranter protesterade nyligen mot USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar
Sydkoreanska demonstranter protesterade nyligen mot USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar Sydkoreanska demonstranter protesterade nyligen mot USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar Bild: EPA-EFE/KIM CHUL-SOO Sydkorea,USA

Nya test att vänta?

Japans försvarsminister Itsunori Onodera varnade i veckan för att hotet från Nordkorea är "omedelbart och kritisk."

Länderna i regionen befarar att Nordkorea inom kort utför nya missiltest eller kärnprovsprängningar som kunde utlösa amerikanska motåtgärder.

Nordkorea har bland annat hotat att spränga ett kärnvapen i jordens atmosfär, något som säkert skulle utlösa kraftiga motreaktioner i omvärlden.

Mattis betonade ändå under sin asiatiska rundresa att det ännu finns andra alternativ än ett krig som enligt Mattis kunde bli katastrofalt för alla länder i nordöstra Asien.

- Har vi militära alternativ för försvar eller attack om våra allierade angrips? Självklart har vi det, men alla är ute efter en fredlig lösning. Ingen vill rusa in i ett krig, försäkrade Mattis.

Källor: Reuters, AP, KCNA, Yonhap

Läs också