Hoppa till huvudinnehåll

Polisens nya uppgifter om Raseborgsolyckan: Beväringarna som omkom satt på olycksbilens flak

Bild från olycksplats i Raseborg.
De omkomna beväringarna satt på flaket. Bild från olycksplats i Raseborg. Bild: Lehtikuva Raseborg,järnvägsolycka

Fem fordon var med i konvojen där ett fordon krockade med en rälsbuss i plankorsningen i Skogby i Raseborg. Olycksbilen var först i konvojen. Det är klart efter polisens första förhör med de inblandade.

Polisen specifierar också att det inte var frågan om ett traditionellt Masifordon, utan en nyare Sisu A2045.

I olycksbilens hytt satt tre beväringar och på flaket satt fem beväringar. De tre beväringarna som omkom satt på flaket där de var fastspända.

Polisen har talat med tågföraren som berättar att han såg militärfordonet närma sig korsningen i ganska långsam fart.

- Han tog för givet att det skulle stanna, och när det inte gjorde det så drog han i nödbromsen, berättar Ilkka Kantola som leder undersökningen vid Västra Nylands polisinrättning.

Men inget hjälpte längre i det skedet.

Polisen har också talat med en beväring som satt i hytten framtill i olycksbilen. Enligt honom har tågvisslan inte hörts in i bilen. Bilen hade hunnit köra bara 500 meter innan den krockade med tåget.

- Bilen har mera ljud när den är kall, strax efter att den kört igång. Och ljudisoleringar i de bilarna är på en helt annan nivå än i moderna lastbilar, säger Kantola.

Plankorsningen hade senast granskats den 28 augusti 2017 av Trafikverket. Då kontrollerade man sikten och växtlighet i terrängen togs bort.

Hastighetsbegränsningen på banavsnittet är 120 kilometer i timmen.

Väderförhållandena var utmanande på olycksplatsen och sikten var dålig.

Läget är stabilt för de beväringar som skadades allvarligt i plankorsningsolyckan i Skogby. Polisen har ännu inte inlett de egentliga förhören utan väntar på att de skadade tillfrisknar.

Polisen fortsätter utredningarna. Polisen ska bland annat förhöra de berörda, analysera material och göra rättsmedicinska undersökningar samt bekanta sig med Försvarsmaktens regelverk.

Polisen informerar följande gång i början av nästa vecka om det finns något att berätta.

Artikeln uppdaterades klockan 15:43 med Ilkka Kantolas kommentarer.