Hoppa till huvudinnehåll

Svenska popstjärnan Wiktoria gör Finlandspremiär

Wiktoria Johansson är svensk sångerska.
Wiktoria Johansson är svensk sångerska. Bild: Wiktoria Johansson Wiktoria Johansson

Den som de senaste åren tillbringat sina lördagar framför Melodifestivalen kan inte ha undgått den skönsjungande blondinen Wiktoria.

Hon vann över publiken inte bara i Sverige utan även i de finlandssvenska tv-sofforna och tog sig direkt till finalen både 2016 och 2017.

Melodifestivalen som språngbräda

Som för de flesta andra aspirerande popsångerskor var Melodifestivalen en flickdröm som gick i uppfyllelse.

- Jag har tittat på Melodifestivalen sen jag var liten. Då vi fick Save me som ett låtförslag kändes det väldigt rätt. Som tur var gillade även juryn och Christer Björkman låten så vi kom med!

Under årens lopp har man sett både etablerade artister och okända begåvningar stråla på scenen men trots det är Melodifestivalen enligt Wiktoria inte den kreddigaste plattformen i musikbranschen.

- Mellon kanske inte är så cool men å andra sidan vet jag inte om jag är det heller, skrattar Wiktoria. Jag är hellre folkkär och omtyckt än cool.

Wiktoria i Yle Vegas studio.
Wiktoria på besök i Yle Vegas studio i Jakobstad. Wiktoria i Yle Vegas studio. Bild: Yle / Antti Koivukangas Wiktoria Johansson

Artistens vardag är hårt jobb

Vardagen som artist är långt ifrån glamourös. Wiktoria berättar att man måste vara beredd att lägga ner den tid och det jobb som krävs för att komma nånstans.

Arbetsdagarna kan innehålla allt från skapande av ny musik och studioinspelningar till resande land och rike runt. Ibland är det scenerna och publiken stor, ibland är det små ställen med knappt någon publik alls.

- Jag kan sitta i en bil i sex timmar för att sjunga tre låtar och sedan åka tillbaka hem i sex timmar till. För att göra det måste man gilla det man gör.

Rösten som instrument

Att hålla sig på topp kräver även annat än uthållighet. Wiktorias kännspaka röst kräver disciplinerat arbete. Hon berättar att hon sjungit sedan liten men även anlitat proffshjälp.

- Jag har alltid gått hos sångpedagoger och såklart övat. Som tur har jag väldigt mycket spelningar som håller igång rösten. Det är ju fråga om muskler som behöver träning för att orka jobba.

Finlandspremiär i Jakobstad

I helgen blir det premiärspelning på finsk mark då Wiktoria uppträder för Jakobstadspubliken. I framtiden finns drömmar om att jobba mer på en karriär utanför de svenska gränserna.

- Under det närmaste året satsar jag på Skandinavien och sen vore det kul att pröva mina vingar även längre bort, t.ex. i USA. Men vi får se hur det går, ett steg i taget.

Läs också

Musik