Hoppa till huvudinnehåll

Mari Laukkanen gav strålande sprintbesked i skidpremiären – karriärens bästa av Julia Häger

Mari Laukkanen, skid-VM 2017.
Mari Laukkanen glänste. Mari Laukkanen, skid-VM 2017. Bild: Yle / Tomi Hänninen Mari Eder

Skidskytten Mari Laukkanen gav skidspecialisterna en rejäl stormvarning då den inhemska längdsäsongen startade med finska cupens sprint i Vuokatti. Även IF Minkens Julia Häger gladde.

En imponerande uppvisning från start till slut. Låt vara att en stor del av den inhemska eliten saknades.

Mari Laukkanen visade att hon håller hög klass också utan vapen på ryggen i Vuokattis skidpremiär. Laukkanen var tolv sekunder snabbare än tvåan Anne Kyllönen i sprintkvalet med fri teknik – och gav inte utmanarna någon chans i heatskedet.

Laukkanen var överlägsen i kvartsfinal, semifinal och även final. Hon besegrade tvåan Kyllönen – regelbunden poängplockare i världscupsprintar redan ett bra tag – med nästan fem sekunder.

– Överraskande bra funkade det. Jag lyckades skida avslappnat hela dagen igenom. Den sista växeln fanns inte ännu, men det ska den inte heller finnas i det här skedet av vintern. Jag är jättenöjd med situationen just nu, säger Laukkanen i Yles segerintervju.

Med i OS-teamsprinten?

Skidskytte är Laukkanens huvudgren, men hon kan möjligtvis komma att förstärka Finlands skidlandslag i OS i Sydkorea i vinter.

Laukkanen var åtta i den fria sprinten i VM i Lahtis förra vintern. I OS är den individuella sprinten klassisk – men teamsprinten avgörs med fri skidteknik.

Teamsprinten står på OS-programmet den 21 februari, efter att skidskyttets individuella distanser gått av stapeln, men mitt emellan mixedstafetten och damstafetten (där Finlands medverkan är osäker).

Häger till final

Julia Häger plockade sin mest framskjutna placering i FM- eller cup-sammanhang bland seniorer.

IF Minkens 21-åring var klar tvåa bakom Laukkanen i sitt kvartsfinalheat och tog sig till slut ända till final – oerhört knappt.

Julia Häger i elden under vintern 2016-2017.
Julia Häger. Julia Häger i elden under vintern 2016-2017. Bild: Privat/Juha Levonen IF Minken,längdskidåkning,julia häger

Hon kom in som tvåa på upploppet i semifinalen men blev passerad av Vilma Nissinen och nästan även Anita Korva. Hägers fällning var bättre, hon besegrade Korva med sju hundradelar – och knep en finalplats på tid.

Väl där räckte hon inte längre till och Häger slutade sexa. Trea kom Vilma Nissinen före Hennariikka Rahkola och Salla Koskela.

Haarala: Helt positiv start

Herrfinalen blev en uppgörelse mellan trion Juho Mikkonen, Anssi Pentsinen och Ari Luusua, då kvalettan Lauri Vuorinen otursamt halkade efter i finalen.

Mikkonen höll de övriga bakom sig och segrade med 0,67 sekunder före Pentsinen, som i sin tur slog Luusua med en futtig hundradel.

Juuso Haarala
Juuso Haarala. Juuso Haarala Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist längdskidåkning,haarala

IF Minkens Juuso Haarala var sjätte snabbast i kvalet och vann sitt kvartsfinalheat, men i semifinalerna tog det stopp. Haarala var femma och föll ut.

– Helt okej säsongsöppning. Kvalet visade att farten finns där, men det räckte inte riktigt ända fram. Helt positiv start ändå, säger Haarala till Yle.

Minken hör till favoriterna i morgondagens stafett med fri skidteknik, där Haarala sannolikt får sällskap av Matias Strandvall och Remi Lindholm.

Stafetterna i finska cupen på skidor sänds direkt på TV2 och Arenan på söndag med start klockan 10.45.