Hoppa till huvudinnehåll

Noveller på väg(g)en

Trion bakom Posterstories på bokmässan i Helsingfors 2017.
Trion bakom Posterstories på bokmässan i Helsingfors 2017. Trion bakom Posterstories på bokmässan i Helsingfors 2017. Bild: YLE/Marit Lindqvist noveller,Posterstories

Posterstories är en novell och en affisch i ett paket, en berättelse att ha med sig på vägen eller att hänga upp på väggen.

För några år sedan funderade grafikern Linn Henrichson på hur man skulle kunna kombinera text och bild i en trevlig, tilltalande och lättillgänglig form.

Tillsammans med litteraturvetaren Kaneli Johansson samt journalisten och kommunikatören Saga Mannila har Linn Henrichson utvecklat konceptet Posterstories som är en novell och en grafisk plansch i ett behändigt fickformat.

Hittills har Posterstories utkommit i fyra nummer med olika teman, från ångest och wellness till borderline.

Varje nummer består av en nyskriven text och en specialbeställd illustration.

Avsikten är framför allt att lyfta fram unga skribenter och illustratörer och ge dem en plattform för sitt skapande.

Hittills har skribenter som Antonia Stenfelt, Elina Iida Sofia Hirvonen, Ville Lindholm och Hanna Ylöstalo medverkat i Posterstories-serien med varsin novell.

Trion bakom Posterstories har bl.a. samarbetat med tidskrifterna Samu och Kontur och från och med nummer fyra som nyss utkommit har man inlett ett samarbete med Schildts & Söderströms förlag för att skapa kontinuitet och stabilitet i den fortsatta utgivningen.

Posterstories nummer 4
Posterstories nr 4 har nyss utkommit. Posterstories nummer 4 Bild: YLE/Marit Lindqvist noveller,Posterstories

Nummer 4 av Posterstories består av novellen ”Silver” av Hanna Ylöstalo och Ulla Donner har illustrerat berättelsen som handlar om Silver och Milla som är, eller åtminstone har varit, ”systrar i blodet, på Hedersord och Samvete”. Det är en berättelse om minnen och saknad, om avstånd, sprickor och sårigheter.

Vid sidan av den tryckta novellen/affischen skapar gruppen också små ögonblicksbilder/kortnoveller på Instagram med en bild och åtta ord.

De olika numren av Posterstories är gratis och finns tillgängliga på utvalda ställen bl.a. i Helsingforsregionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje