Hoppa till huvudinnehåll

Pulkkinen imponerar i farmen – dumpade Sjipatjov uppmanad att leta efter ny NHL-klubb

Teemu Pulkkinen trivs i Vegas Golden Knights i NHL.
Teemu Pulkkinen har bara spelat träningsmatcher i Vegas tröja. Teemu Pulkkinen trivs i Vegas Golden Knights i NHL. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Teemu Pulkkinen,Vegas Golden Knights

Teemu Pulkkinen som hör till Vegas Golden Knights väntar på att få visa upp sig i NHL. I farmarligan AHL gjorde han i natt sitt femte mål och tolfte poäng för säsongen. Att Vegas inte har framtidsplaner för det tilltänkta anfallsesset Vadim Sjipatjov kan så småningom öppna NHL-dörren för Pulkkinen.

Den 25-årige finländaren gör sin femte säsong i Nordamerika och har ännu inte lyckats etablera sig i NHL. Vegas är Pulkkinens fjärde klubb och det ettåriga tvåvägskontraktet med NHL-nykomlingen har betraktats som något av Pulkkinens sista chans att ta en NHL-plats.

Trots att Pulkkinen har haft det svårt i NHL har han under många säsonger imponerat i AHL. Något som han har fortsatt med i Chicago Wolves i höst. På sju matcher har Pulkkinen stått för 5 + 7 = 12 poäng.

Mot de regerande mästarna Grand Rapids Griffins resulterade Pulkkinens tunga slagskott i att Chicago i numerärt överläge tog ledningen med 3–2. Grand Rapids vann ändå matchen med 5–3.

Pulkkinen är nu trea i AHL:s poängliga, två poäng efter ledande Andrew Mangiapene.

# Spelare Klubb Poäng
1. Andrew Mangiapene Stockton 8. 5+9=14
2. Danick Martel Lehigh Valley 9. 9+3=12
3. Teemu Pulkkinen Chicago 7. 5+7=12
27. Juho Lammikko Springfield 9. 2+6=8
71. Kalle Kossila San Diego 5. 2+4=6
87. Samu Niku Manitoba 8. 0+6=6
183. Ville Pokka Rockford 8. 1+3=4

Sjipatjov ute efter ny arbetsgivare

En annan Vegas-spelare, ryssen Vadim Sjipatjov som var tänkt som lagets förstacenter, verkar inte längre ingå i lagets framtidsplaner.

Vadim Sjipatjov med pucken i en match mot Tyskland
Vadim Sjipatjov i vårens VM-turnering. Vadim Sjipatjov med pucken i en match mot Tyskland Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY sjipatjov,ishockey,Vadim Shipachev

I samband med 30-åringens första AHL-kommendering hette det att det inte berodde på något sportsligt. Då anmälde han sig bara formellt till AHL-klubben och åkte därefter direkt hem till Las Vegas.

I samband med att Sjipatjov på nytt blev skickad till AHL har han av Vegas samtidigt uppmanats att leta efter en ny NHL-klubb, rapporterar TSN:s Elliotte Friedman.

Enligt Vegas så platsar Sjipatjov, som i höst har gjort ett mål på tre matcher, helt enkelt inte i NHL-laget.

Chicago Wolves General Manager Wendell Young säger i en intervju med HockeyBuzz att Sjipatjov AHL-debuterar på lördag.

– Det är tänkt att han spelar imorgon, sade Young på fredagen.

"Finns alltid en orsak"

Young menar att ryssen, vars färdigheter i engelska dessutom är mycket begränsade, har haft svårigheter med att anpassa sig till det nordamerikanska spelet.

– Jag vet inte om han har insett hur tufft det är att spela i NHL.

– Det finns alltid en orsak till att en spelare spelar i AHL. Spelaren kan sakna färdigheter eller arbetsmoral, ha svårt att lyssna, vara i behov av rehabilitering, vad som helst.

SKA avvaktar

Hockeyjournalisten Aivis Kalniņš‏ skriver på Twitter att Sjipatjovs tidigare KHL-klubb SKA Sankt Petersburg har gått ut med informationen där klubben påminner om överenskommelsen mellan KHL och NHL. Ligorna ska respektera varandras kontrakt.

Sjipatjov har spekulerats vara intresserad av en KHL-comeback, något som även skulle möjliggöra OS-spel i februari.

Även Garrison nedskickad

I farmarligan kan Sjipatjov och Pulkkinen snart få sällskap av 32-årige Jason Garrison. Backen placerades på fredagen på waiverslistan.

I Vegas NHL-trupp finns just nu endast 20 friska utespelare, 13 anfallare och 7 backar. Det är därför inte otänkbart att Pulkkinen är nästa spelare som kallas upp.

Trots Sjipatjov-episoden bekräftar Young att samtliga AHL-spelare i Chicago Wolves inte är där på grund av spelmässiga orsaker. Enligt Flynn skulle backen Shea Theodore vara en topp-4 back i NHL.

– Han är här på grund av CBA, sade Young då han syftade på kollektivavtalet som reglerar vilka spelare som kan skickas mellan NHL och AHL utan att riskera gå förlorade.