Hoppa till huvudinnehåll

Amningen kan gå som en dans - men ibland blir det istället gråt för alla inblandade

mamma ammar sitt barn
mamma ammar sitt barn Bild: Pixabay amning,moderskap,spädbarn,modersmjölk

Många blivande mammor ägnar inte så många tankar åt ammandet under graviditeten, mest kretsar tankarna kring förlossningen och hur den ska gå. Väl hemma kan det blir problem och alla parter kan bli både förvånade och oroliga, och därför är det viktigt med information.

Det är vanligt att mammor behöver stöd med ammandet i början. Det kan också vara bra att få bekräftelse att du inte är en dålig mamma även om du ger ditt barn modersmjölksersättning, i stället för att amma.

- Jag tänkte att kvinnor har skött ammandet i alla tider och kroppen fixar det. Men om det inte funkar, så ger jag ersättning, berättar Nora Lindström, som fick sitt första barn, Ronja, för nio månader sedan.

Amningsproblem är inte alls något som alla mammor råkar ut för. För en del går det hur bra som helst och de nästan skäms över att säga att de inte har några problem.

Det fina med amning är att du alltid har maten åt babyn med dej, den har alltid rätt temperatur, det är behändigt på natten att inte behöva stiga upp och värma mjölken utan man kan ligga kvar i sängen.

Närheten är är också en viktig aspekt och många gånger lugnar sej barnet vid bröstet.

Mammor behöver stöd och uppmuntran

Stödet på sjukhuset är oerhört viktigt, säger Jenny Sylvin, som för nio år sedan fick sin dotter och nu har blivit mamma igen för två månader sedan. Med sin förstfödda hade hon inga problem med amningen.

- Visst kräver det övning och teknik innan man hittar rätt men det gick bra och stödet på sjukhuset var då jättefint. Vi kände verkligen att personalen uppmuntrade att sköta om vårt barn och att ammandet kommer att gå fint.

Då Jenny blev mamma till sin son för ett par månader sedan blev hon bemött på ett helt annat sätt. Sjukvårdspersonalen var inne på helt olika linjer beroende på vilket skift som var på jobb.

- Sonens blodsocker var lite för lågt - vilket naturligtvis ska tas på allvar - men personalen pumpade i honom så mycket ersättning så ammandet inte kom igång naturligt alls. Ingen frågade hur vi själv ville ha det.

Hon var glad över att det sedan kom en sköterska som uppmanade henne att först amma och efter det fylla på med ersättning.

Jenny säger att hon med första barnet kände att hon skötte om sitt eget barn. Med andra barnet kändes det däremot som att barnet var sjukhusets ända tills de åkte hem.

mammorna Nora Lindström och Jennys Sylvin tillsmannas med babyn Tore
Nora Lindström, Jenny Sylvin och babyn Tore mammorna Nora Lindström och Jennys Sylvin tillsmannas med babyn Tore Bild: Yle/Camilla Kivivuori amning,nora lindström

Det gör ibland fruktansvärt ont att amma

Det som överraskar många nyblivna mammor är smärtan då man ammar. Många får såriga bröst och för de flesta gör det väldigt ont i början då mjölken stiger.

- Det gör ju ont som djävulen det första dygnet då mjölken stiger, säger Jenny. Man ser ut som om man fått betongimplantat på någon bakgata i Moskva. Men efter några dagar lättar det då produktionen anpassar sig till hur mycket barnet behöver.

Nora är nöjd med hur amningen togs upp på föräldraförberedelsekursen och hon tycker att hon fick en realistisk bild och det berättades att det ibland kan vara knepigt.

- Men att amma är tråkigt, fruktansvärt tråkigt, säger Nora. Man sitter sysslolös i flera timmar om dagen och saken blir inte bättre av att folk säger att man inte ska se på tv eller vara på sociala medier medan man ammar.

Jag resonerar som så att min dotter inte tar skada av att jag gör annat medan hon äter, säger Nora.

Kanske en amningsdoula kan hjälpa

Sofia Janson bestämde sig för att bli amningsdoula efter sina erfarenheter med tre flickor, varav de två yngsta är tvillingar.

- Med första barnet ledde smärtan till att jag spände mej inför varje amning.

På sjukhuset fick Sofia genast ett amningsgummi för sina såriga bröst men väl hemma visste hon inte riktigt hur hon skulle bli av med gummit.

amningsdoulan Sofia Jansson
Sofia Janson amningsdoulan Sofia Jansson amning,amningsdoula

Sofia upplevde att hon inte fick det stöd hon hade behövt som nybliven mamma, därför har hon nu gått in för att hjälpa andra mammor. Hon har gått Folkhälsans doulautbildning och efter det utbildat sig till amningsdoula.

En amningsdoula jobbar på frivillig basis och finns till för mammorna med råd, vägledning och information.

- Då man är hemma med en liten baby och amningen inte funkar så vill man inte riktigt åka iväg nånstans. Då kan det vara skönt att en amningsdoula kommer hem och kollar läget och hjälper, säger Sofia.

Sofia berättar att praxisen varierar på olika håll i landet om doulan kommer hem eller om man åker iväg någonstans själv. Det finns också flera grupper på Facebook där man kan gå med och få stöd och en möjlighet att diskutera ammandet.

Olika problem med ammandet

Många mammor föräldrar är oroliga över ifall babyn äter tillräckligt. Men ett säkert tecken att babyn får tillräckligt mat är att vikten stiger.

Ibland kan greppet vara fel så att barnet inte klarar av att äta. Då kan det hända att babyn blir orolig och snabbt är man inne i en ond cirkel där babyn får mindre tålamod och till slut är både mamma och barn gråtiga.

- För många går det så att amningen första kommer igång riktigt bra men sedan plötsligt funkar det inte alls, berättar Sofia. Då kan det vara bra att få hem en amningsdoula som kollar vad problemet kan vara.

Äidinmaidonkorviketta pullossa.
Äidinmaidonkorviketta pullossa. Bild: Tiina Jensen modersmjölksersättning,Akuutti

Ge ersättning med gott samvete ifall det inte funkar

Det rekommenderas att barnet helammas de sex första månaderna. För många innebär det en stressfaktor ifall amningen inte går som en dans.

Nora upplever att hon fick ett bra stöd både på bb och på barnrådgivningen.

- Jag fick ett fint stöd och kände inte heller att jag måste amma i sex månader och att det är helt okej med ersättning. Jag gav faktiskt ersättning åt min dotter första gången då hon var två dagar gammal.

Stöd via nätet

Om man känner sej osäker med sin amning finns en hel del fakta att hitta på nätet.

Imetyksen tuki finns information mest på finska, men man kan via webbplatsen kontakta dem och få svar på svenska.

På rikssvenska sidan Amningshjälpen hittar du också många god råd och tankar kring amning.

Saker du inte ska säga till en mamma som inte ammar

1. Varför ammar du inte?
Det finns många olika orsaker. Det är en privat sak och något som ingen ska behöva känna sig pressad att redogöra för eller försvara.

2. Ids inte ge upp, kämpa på! (Här tillkommer ofta en historia om mjölkstockning, inflammationer etc som slutar med att det gick bra med amningen till slut för att mamman ifråga inte gav upp.)
Som sagt: du har ingen aning om varför någon inte ammar. Den som inte ammar har hört alla argument, råd och tips redan många gånger om. Visa respekt istället.

3. Men med rätt hjälp skulle det säkert lyckas! Har du ringt den-och-den stödlinjen? Alternativt: Flaskmata absolut inte - vet du inte att barnet då aldrig lär sig ta bröstet?
Se svar på fråga nr 2 ovan.

4. Vet du inte att amning är det bästa för barnet?
Det viktigaste är kärlek, trygghet och närhet. Och mjölk! Det vill icke-ammande mammor ge sina barn i exakt samma utsträckning som ammande mödrar.

5. Men är du inte rädd för att ditt barn ska få dåligt immunförsvar, vara sjukt ofta, få allergier och diabetes? Har du inte hört talas om den-och-den undersökningen?
Många icke-ammande kvinnor i Finland kan vittna om att deras barn är precis lika friska eller sjuka som barn som ammats.

6. Men anknytning då? Jag äääälskade de där stunderna då jag ammade och bara gosade med min baby - tänk vad du går miste om!
Det här är en av de mest sårande kommentarerna. Icke-ammande mammor älskar att gosa och knyta an med sin baby precis lika mycket som ammande mödrar. Varför skulle inte matstunden vara precis lika fin och meningsfull, bara för att mjölken kommer ur en flaska?

7. Men är det inte jobbigt att slälpa omkring på flaskor?
Nej.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP