Hoppa till huvudinnehåll

Henok reser till Etiopien för att hitta sin biologiska pappa

Henok Ekblad på en bänk.
- Det kommer att vara en lärorik upplevelse, säger Henok Ekblad om resan som förhoppningsvis ska ta honom tillbaka till rötterna. Henok Ekblad på en bänk. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen adoption,Henok Ekblad

I flera år har han försökt finna ledtrådar som ska ta honom tillbaka till rötterna. I början av nästa år åker Vasabon Henok Ekblad till Etiopien med förhoppningen att hitta sin biologiske far.

Det är med tacksamhet som Ekblad beskriver sin uppväxt i Korsholm. Han växte upp i en fembarnsfamilj med knapphändig information om det liv han hade i Etiopien.

- Ibland dagdrömmer jag om Etiopien och jag funderar på vad jag kan ha där. Det har alltid gnagt. Och jag har undrat vad som händer om jag öppnar det, men jag har inte vetat hur jag ska gå tillväga, säger Ekblad.

”Finns inget att gräva i”

Ekblad växte upp med tron att han inte har några biologiska släktingar kvar i Etiopien. För några år sedan besökte han adoptionsbyrån Interpedia i Helsingfors i hopp om att få ledtrådar om sin barndom.

Han fick information om hur adoptionerna från Etiopien går till, men det lilla hopp som hade tänts släcktes ganska fort. Kontakten i Etiopien hade nämligen blivit dement och kom inte längre ihåg fallet med Henok och brodern Samson.

Att hitta några biologiska släktingar verkade svårt. Men via jobbet på en hjälporganisation tog letandet en ny vändning.

- Jag jobbade i Norge och fick ofta chansen att diskutera med främlingar från Etiopien. Jag berättade att jag ville söka mina rötter, och för första gången trodde någon att det var möjligt. Det gav mig energi att söka vidare, säger Ekblad.

Henok Ekblad åker skateboard.
Henok Ekblad åker gärna skateboard. Henok Ekblad åker skateboard. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Skateboarding,Henok Ekblad

Ett meddelande på Facebook

För nio månader sedan kontaktades Ekblad på Facebook av en agentur i USA. Budskapet var så osannolikt att Ekblad hade svårt att ta det till sig.

Agenturen sade sig ha hittat både familj och släkt i Etiopien. Ett omskakande besked som Ekblad har haft svårt att tro på.

- Jag hade försökt så länge själv, och att sedan bli kontaktad från ingenstans kändes verkligen overkligt, säger Ekblad.

Under en lång tid trodde Ekblad att det inte kunde stämma. Men efter att agenturen förklarat hur de jobbar med att finna biologiska släktingar blev hoppet större.

- Att få höra att det ska finnas någon där gör mig väldigt upprymd. Jag hoppas på att det finns någon, men det behöver i själva verket inte vara så, säger Ekblad.

Henok Ekblad ser in i kameran och är glad.
Henok Ekblad har jobbat med fyra olika hjälporganisationer och ser fram emot att besöka olika skolor i Etiopien. Henok Ekblad ser in i kameran och är glad. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen adoption,Henok Ekblad

Ett dna-test kan ge svar

Möjligheten att fastställa släktbandet med dna har gjort Ekblad mera hoppfull. Han planerar nu för en resa till Etiopien under början av nästa år.

Ekblad har pratat i telefon med mannen som säger sig vara hans biologiske far. Han har också fått mera information om sin uppväxt.

- Det var fattigt och min pappa hade inte råd att ta hand om oss. Han var arbetslös och min mor hade dött kort efter min födsel. Jag förstår hans beslut att lämna oss till barnhemmet, säger Ekblad och understryker att han är tacksam för sin uppväxt i Finland.

Att resan är en stor känslomässig investering är Ekblad medveten om. Men att göra dna-testet först och resa sedan är ändå inget alternativ.

- Jag tänker att jag får mera ut av att resa dit och göra dna-testet där. Jag skulle annars också gärna åka till Etiopien för att se kulturen och träffa folket. Det känns som att jag inte förlorar något på det, säger Ekblad.

Innan de sista förberedelserna ska finslipas försöker Ekblad hålla förväntningarna nere.

- Jag hoppas, men hoppas inte för mycket, säger Ekblad.

Henok Ekblad går längs med grusväg.
Henok Ekblad dagdrömmer ibland om sin biologiska familj i Etiopien. För honom vore en familj både i Etiopien och i Finland ren lycka. Henok Ekblad går längs med grusväg. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen adoption,Henok Ekblad

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP