Hoppa till huvudinnehåll

Kurdistans president Masoud Barzani avgår efter misslyckad folkomröstning

Irakiska Kurdistans president Massoud Barzani.
Irakiska Kurdistans president Massoud Barzani i januari 2017 Irakiska Kurdistans president Massoud Barzani. Bild: EPA/GAILAN HAJI Massoud Barzani,Irakiska Kurdistan

Masoud Barzani avgår som president för irakiska Kurdistan. Det bekräftade han i ett brev som lästes upp i det regionala parlamentet i Erbil i eftermiddag.

Barzani leder det Kurdiska demokratiska partiet (KDP) och har suttit som regionpresident sedan 2005, varav fyra år på övertid. Han har lett kurderna i tiotals år.

I väntan på presidentval fördelas presidentens maktbefogenheter mellan regeringen och parlamentet.

Misslyckad chansning

Missnöjet med Barzani har vuxit sedan den 25 september då Kurdistan höll en folkomröstningen om självständighet - en folkomröstning som Barzani kraftigt drev på.

Självständighetsförespråkarna vann en överväldigande seger, men omröstningen väckte föga sympatier utanför Kurdistan.

Förutom den irakiska regeringen hotade även Turkiet och Iran med åtgärder mot kurderna, av rädsla för att kurder i respektive land skulle följa de irakiska kurdernas exempel.

Också USA och andra västländer var kritiska till folkomröstningen.

Den irakiska regeringen förkastade omröstningen som olaglig och erövrade inom loppet av två dagar omfattande områden som kurderna hade kontrollerat de senaste åren, inklusive det oljerika Kirkuk.

Kvar i bakgrunden?

Ordföranden för KDP:s grupp i parlamentet Omid Khoshnaw säger enligt Al-Jazira att Barzanis besked inte är en regelrätt avskedsansökan i enlighet med grundlagen.

Khoshnaw säger att Barzani kommer att kvarstå som en symbol för den kurdiska nationen.

En del bedömare tror att Barzani kommer att finnas kvar i bakgrunden och att hans familj kommer att behålla greppet om makten, eventuellt via hans brorson, premiärminister Nechirvan Barzani.

Källor: AFP, Reuters, Al-Jazira, BBC