Hoppa till huvudinnehåll

Lunabba vill blåsa liv i Fäboda kuranstalt

Maria Lunabba
Maria Lunabba lämnade in en motion i ärendet på senaste fullmäktigemöte. Maria Lunabba Bild: Nathalie Lindvall Maria Lunabba,fullmäktige

Fullmäktigeledamot Maria Lunabba (SFP) vill återuppliva Fäboda kuranstalt och med den möjligheten att övernatta, bada bastu och njuta av naturen i stadens mesta rekreationsområde.

Motståndet mot att exploatera Fäboda, ofta kallat Jakobstads pärla i folkmun har varit stort. Rantasipikedjan och lokala entreprenörer har gått bet i sina försök att bygga hotell eller stugor i området. Men Maria Lunabba vill att man utvecklar området som ett led i att utveckla staden.

- Vi behöver ha en större attraktionskraft så att våra invånare trivs, men också för att locka turister, säger Lunabba.

Fäboda kuranstalt.
Fäboda kuranstalt. Bild: Jakobstads museum/foto Ingolf Friman på 1930-talet. Fäboda,Jakobstad

Lunabba lämnade in en motion i ärendet på senaste fullmäktigemöte. Gnistan till motionen om Fäboda kur väcktes genom hennes arbete som häradsskrivare.

- Jag har många gånger vigt par på Glasbrukets resort i Vexala och jag har sett att Jakobstadsbor söker sig dit för bröllop och olika sammankomster. Varför kan vi inte ha något liknande i Jakobstad där man kunde övernatta, mysa, bada bastu och utomhuspool?, säger Lunabba.

Lunabba säger att det känns onödigt att åka till Nykarleby när Jakobstad själv har ett så vackert område.

- Vi bör använda området, vi vet alla att vi måste få in pengar. Det här är också ett sätt och ge våra invånare chans att njuta av området på flera sätt.

Fäboda
Fäboda Bild: Nathalie Lindvall jakobstad

Projektet har fått arbetsnamnet Fäboda Kur efter den kuranstalt som läkare Otto Blåfield startade 1914 för att bland annat rehabilitera lungsotspatienter. Till terapiformerna hörde solbad, olika typer, av bastubad, lerbad och havsbad.

Kuranstalten växte och kom att få formen av ett sommarhotell och på 1930 och 40-talet var Fäboda kur ett populärt ställe för turism och rekreation. Så småningom dog kuranstalten ut och byggnaden revs på 80-talet.

Inget ställe att övernatta

1966 uppfördes den kaffestuga som finns kvar ännu i dag men sedan kuranstalten lades ner har det i princip inte funnits någon plats att övernatta. Utom i tält.

- Min åsikt är att folk vill ha lite mera i dag. Om projektet blir verklighet kan entreprenören göra en marknadsundersökning för att hitta rätt nisch för verksamheten, säger Lunabba.

Lunabba säger att nya Fäboda kur kanske inte alltid skulle tilltala stadsbona om somrarna eftersom många har sommarstugor. Men det kunde locka turister.

- Idag finns det inte ens plats ens för husvagnar om du kommer till Fäboda som turist, säger Lunabba,

Hinderfri naturstig
Hinderfri naturstig Bild: Nathalie Lindvall fäboda kaffestuga

Lunabba ser stora möjligheter att njuta av området även vintertid och hon tror att det kunde tilltala ortsbor.

- Att i slutet av september njuta av en höststorm i Fäboda eller uppleva packisarna. Det är ett stort spektakel som kunde tilltala ortsborna, säger Lunabba.

På naturens villkor

Maria Lunabba säger att hon inte heller vill exploatera Fäboda utan ska man bygga så ska det ske på naturens villkor.

- Jag tror de flesta Jakobstadsbor är överens om att inte exploatera området, den vilda natuen ska vara kvar.

Lunabba säger att staden fått bra feedback för att man behållit området i naturligt tillstånd. Därför är det viktigt hur man bygger.

- Det är viktigt är att inte stänga av området utan bygga mindre byggnader som smälter in i miljön, säger Lunabba.

Lunabba anser att en arkitekttävling skulle vara en bra lösning. Staden ska inte härma andra utan skapa något eget för att göra det möjligt att vistas nära naturen men i en ombonad miljö.

- En arkitekttävling kunde få fram spännande bidrag som kunde bli en attraktion i sig. Bara fantasin sätter gränser, säger Maria Lunabba.