Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler terroristprocesser överbelastar det tyska rättssystemet

Symboler för rättvisa
Symboler för rättvisa Bild: Mostphotos / Evgenyi Lastochkin domstolar,rättvisa,domar,domare,rättegång,straffprocess,Ordförandeklubba,Lagbok,Dike,rättvisans gudinna

Allt fler terroristprocesser överbelastar det tyska rättssystemet. Åklagarmyndigheten som har hand om de misstänkta terroristfallen har i år inlett rekordmånga processer.

Den tyska polisen har under det senaste året otaliga gånger slagit till mot nätverk av misstänkta terrorister, ofta med kopplingar till terrororganisationen IS.

Inrikesminister Thomas de Maizière säger att tillslagen är bevis för att säkerhetsmyndigheterna är aktiva och visar handlingskraft.

Efter att de misstänkta personerna väl är gripna är det ändå problem med handlingskraften.

Hotet från islamisterna håller nämligen på att sätta delar av det tyska rättssystemet i gungning.

I år cirka 900 nya fall med terrorkoppling

Åklagarväsendet som sköter alla fall som rör den nationella säkerheten klarar snart inte längre av att hantera bördan som de många processerna innebär.

Bara i år har man hittills tagit hand om omkring 900 nya fall med terrorkoppling. I fjol var motsvarande siffra under 250, skriver tidningen Welt am Sonntag.

I de pågående regeringsförhandlingarna heter det att man nu måste se till att åklagarväsendet och domstolar får mer personal för att juridiskt kunna hantera hotet från islamisterna.

Det höjs också röster där det krävs ett stopp för den radikalisering som sker i tyska fängelser

Samtidigt höjs också röster för att man måste sätta stopp för den radikalisering som sker i tyska fängelser i samband med att allt fler islamister landar på anstalterna.

Den tyska kriminalpolisen räknar för tillfället med omkring 700 potentiellt farliga islamister.

Också förvaltningsdomstolar är överbelastade

Det är ändå inte bara misstänkta eller redan dömda terrorister som för tillfället belastar rättssystem och brottspåföljdsmyndigheter.

Också asylsökande som överklagar den tyska migrationsmyndighetens asylbeslut har satt förvaltningsdomstolarna i stor knipa.

Med 250 000 fall under behandling är man på bristningsgränsen, meddelar förvaltningsdomarnas förbund.

Man varnar för att hela systemet står inför en kollaps. Och att hitta mer personal är för tillfället nästan omöjligt.

Läs också