Hoppa till huvudinnehåll

Domstol stoppade Trumps förbud mot transpersoner i militären

Donald Trump talar till soldater 15 spetember 2017.
Donald Trump talar till soldater 15 spetember 2017. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Donald Trump,USA,armeer,soldater

En federal domstol i USA har tillfälligt stoppat president Donald Trumps planer på att förbjuda transpersoner att tjänstgöra i militären.

En grupp transpersoner som tjänstgör i militären har dragit ärendet inför domstol. Domstolen i Washington ansåg att förbudet inte kan tas i bruk så länge rättsprocessen är igång.

Domaren bestämde ändå att militären fortfarande kan vägra att erbjuda könskorrigeringsoperationer.

I fjol bestämde Obama-administrationen att transpersoner i den amerikanska militären får vara öppna med sin könsidentitet. Det var tänkt att öppet transkönade personer från och med i somras också skulle ha fått rätt att ta värvning i militären.

Folk protesterar mot Trumps beslut att itne tillåta transpersoner tjänstgöra i militären.
Trumps beslut ledde till protester. Folk protesterar mot Trumps beslut att itne tillåta transpersoner tjänstgöra i militären. Bild: EPA/JUSTIN LANE transperson,transkönad,HBTIQ,regnbågsflaggan,demonstration,Donald Trump,protester

Men i somras stoppade president Trump lagändringen. Trump sa då att militären måste fokusera på att segra och att kostnaderna för könskorrigeringar inom militären bli för höga.

”Inte grundat på fakta”

Domaren Colleen Kollar-Kotelly höll med de målsägande som hävdade att Trumps direktiv inte var grundade på en legitim oro för militärens effektivitet och budget utan var ett sätt att uttrycka ogillande för transpersoner överlag.

Vidare ansåg domaren att de orsaker som Trump motiverat förbudet med inte verkar vara grundade på fakta.

Förbudet skulle enligt planerna ha trätt i kraft i slutet av mars nästa år. Flera rättsprocesser har inletts mot planerna.

USA:s försvarsminister James Mattis har tillsatt en expertgrupp som ska utreda vad som är bäst för armén.

Instanser utanför det militära har uppskattat att antalet transpersoner i den amerikanska militären ligger mellan några tusen och 15 000.

Källor: Washington Post, BBC, FNB, AFP