Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforstrafiken påverkas av många vägarbeten – de två största blir färdiga nästa sommar

Vägarbetsskylt
Fem till tio vägarbeten påverkar för tillfället trafiken i Helsingfors. (Arkivbild) Vägarbetsskylt Bild: Yle/Andy Ödman vägarbete

Många stora vägarbeten pågår som bäst i Helsingfors. Till de allra största hör Mechelingatan och området kring Grejusgatan, Mannerheimvägen och Nordensköldsgatan. De förväntas bli färdiga nästa sommar.

Enligt enhetschef Jarmo Ahonen på Helsingfors stad är det vägarbetet i området kring Grejusgatan, Mannerheimvägen och Nordensköldsgatan samt på Mechelingatan som saktar ner trafiken mest.

– De här är de svåraste vägarbeten som också fått mest kritik.

Ahonen säger att det ser ut som om de kommer att hålla tidtabellen.

– De två största vägarbetena förväntas bli färdiga nästa sommar. Mechelingatan först i slutet av sommaren.

Gammal teknik ska bli ny

Renoveringen vid Grejusgatan, Mannerheimvägen och Nordensköldsgatan har pågått sedan i somras och för tillfället är bara en körfil öppen på Grejusgatan.

– Den andra körfilen kommer förhoppningsvis att öppna i år.

Invånare har fört gravljus till Mechelingatan på grund av att träden fälls.
Mechelingatan renoveras grundligt. (Arkivbild) Invånare har fört gravljus till Mechelingatan på grund av att träden fälls. Bild: Yle/Kristian Svensson Mechelingatan

Omfattande renoveringar äger rum på de här gatorna och därför tar arbetet lång tid.

– På Mechelingatan är det frågan om en hel del gammal teknik som ska förnyas. Alla ledningar ska till exempel bytas ut och saneras. På Grejusgatan byggs en ny spårväg.

Nya köpcenter påverkar också

Enligt Ahonen pågår det för tillfället fem till tio vägarbeten i Helsingfors som har en betydande inverkan på trafiken.

– Till de fem största hör, förutom Mechelingatan och Grejusgatan, också vägarbetet vid korsningen Stockholmsgatan Paciusgatan, i området kring Böle station och i Fiskehamnen.

Korsningen mellan Stockholmsgatan och Paciusgatan byggs om för bussrutter. På området kring Böle station och i Fiskehamnen byggs det nya köpcenter vilket påverkar trafiken.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen