Hoppa till huvudinnehåll

Hur vet man om någon är kär?

sluta panta
sluta panta Bild: YLE sluta panta

”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

Häromveckan fick vi dock faktiskt en liten chock på ungdomsinformations- och rådgivningstjänsten Decibel.fi. I många år nu har just webbsidan ”Hur vet man att någon är kär?” varit den mest besökta sidan av alla våra ca 17.000 sidor som börjar med www.decibel.fi/... Den brukar läsas hundratals gånger varje månad – och det förstår man ju, för denna fråga är nog en av de största av Livets Stora Frågor, och har säkert varit det sedan mänsklighetens begynnelse.

Men så plötsligt hade den blivit omsprungen av sidan ”Göra slut”! Vad är det som händer?! Har alla plötsligt fått kris i sina kärleksförhållanden? Är det något med hösten? Vi brukar ju märka av förälskelsetrender både på våren och när skolan börjar efter sommarlovet, men det här var något nytt. Och ännu har vi inte hittat någon bra förklaring. Någon som har teorier?

Till Decibel.fi får österbottniska (och andra, såklart) ungdomar anonymt skicka frågor om saker som bekymrar dem, om allt mellan himmel och jord, och så svarar antingen Decibel-teamet eller någon ur ett 60-tal personer brett nätverk av sakkunniga och experter på frågan direkt inom fem vardagar.

Frågar exempelvis en 15-årig Närpes-pojk något om mopedtrimning, så svarar antingen en besiktningsman eller en poliskonstapel direkt på hans fråga på sajten, och frågar en 23-årig Kronoby-tjej om sina p-pillerbiverkningar, så svarar vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare.

Det här gör att unga snabbt, sakligt, tillförlitligt och framförallt personligt får råd, stöd, förklaringar och empati för sina problem. I landets södra delar hjälper Ungdomsakademin Luckan ungdomar likadant genom sin rådgivningstjänst Fråga.

Varje vecka får vi på Decibel en bunt frågor som handlar om kärlek, förälskelse, parförhållande, flirt eller olycklig kärlek. Men det är inte det lättaste att hitta några direkt sakkunniga på det området som skulle vilja hjälpa med en knoppande ungdomskärlek.

Exempelvis en parterapeut eller familjeterapeut (vilket det inte finns många av i Svenskfinland) har oftast mer kunskap om den andra änden av kärlekslivet, till exempel när vuxna försöker förhindra en skilsmässa.

Så då är det jag som har svarat på kärleksfrågorna på Decibel – i 9 år nu redan. Under årens lopp har jag samlat på mig, bland annat från psykologin, en gedigen kunskap om hur förhållanden brukar kunna fungera. Jag har högar av flirttips på lager och långa listor på varningstecken att akta så att förhållandet inte tar slut.

Men kärlek är nog en knepig sort, för ingen kärlek är ändå den andra lik! Det finns inga regler som passar varendaste fall, ingen handbok att följa och framförallt ingen facit eller garanti för att råden kommer att funka.

Kanske beror det på att vi – framförallt i förälskelseskedet – ofta blir som förbytta, knappt känner igen oss själva.

Till exempel kan den socialaste och öppnaste av oss plötsligt förvandlas till en mumlande, famlande, kallsvettig zombie när personen för de heta känslorna går förbi, totalt utan självförtroende och mod.

Även i ett förhållande kan vi reagera tvärt emot våra vanliga personliga egenskaper, så att exempelvis den annars så självsäkra typ kan bli svartsjuk, misstänksam och osäker på att räcka till som partner. Då är det svårt att göra upp något slags logiskt och förnuftigt kärleksregelverk att bli expert på.

I alla fall tills de uppfunnit den där tankeläsningsmaskinen eller magiska kristallkulan att skåda framtiden i. Så i väntan på dem så står jag till förfogande med råd och knep, tänkbara förklaringar, erfarenheter och pepp.

För kanske hör kärlek ändå till den sortens livskunskap som man lär sig bäst genom att diskutera om den med andra?

Liselott Nyström Forsén
Ungdomsinformatör på ungdomsinformations- och rådgivningstjänsten Decibel

Du kan chatta med Liselott om "kärlek och kärleksbekymmer" på Sluta panta-chatten ikväll den 30.10 kl. 19-22 och imorgonkväll den 31.10 kl. 19-22. Du hittar chatten HÄR.

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.