Hoppa till huvudinnehåll

Jättelöftena har imponerat på Marjamäki: ”Ingen slump att de är här”

Eeli Tolvanen, Jokerit.
Eeli Tolvanen har gjort en panghöst i Jokerit. Eeli Tolvanen, Jokerit. Bild: All Over Press Jokerit,Eeli Tolvanen

Tonårstalangerna får chansen att ta sig närmare en OS-plats i hemmaturneringen. Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen har imponerat på landslagsledningen. ”Miro har många egenskaper för att bli en storback”, säger Lauri Marjamäki.

Hockeylandslaget har satsat ännu mer på att följa med de finländska spelarna i höst. Den stora anledningen till det är två bokstäver lång: OS.

På grund av NHL:s nej till den olympiska hockeyturneringen i februari förändras planerna för landslagsledningen. När man hade mejslat klart kom man fram till den EHT-trupp som presenterades i dag. Den är stor – 28 spelare.

– Vi har följt med läget aktivt. Många duktiga spelare är utanför den här truppen. Vi har träffat ett tjugotal spelare som inte är med nu, säger förbundskaptenen Lauri Marjamäki till Yle.

I den stora truppen finns bland annat de två tonårslöftena Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen med. Marjamäki har sett båda två i respektive klubbmiljö – Heiskanen i HIFK och Tolvanen i Jokerit – och är imponerad.

– Miro har många egenskaper för att bli en storback. Med tanke på vad han har visat så är det ingen slump att han är med här.

– Jag hade inte så bra koll på Eeli, men nu har man sett hur bra han är.

Lauri Marjamäki, Jere Lehtinen.
Lauri Marjamäki och Jere Lehtinen har haft en arbetsdryg höst. Lauri Marjamäki, Jere Lehtinen. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Lauri Marjamäki,Jere Lehtinen

Inte dumt med ett år till i Finland

Heiskanen har snittat en poäng per match i hockeyligan sedan han var tillbaka från sin skada. Lejonens general manager Jeri Lehtinen säger att det inte behöver vara så dumt för Heiskanen att spela ett år till i Finland.

Heiskanen draftades som tredje spelare i somras av Dallas Stars och var på väg till försäsongslägret när han skadade sig.

– Han får utvecklas i lugn och ro och dessutom spela landslagsmatcher. De ger erfarenhet för nästa säsong. Miro kan spela hockey snabbt – och det är dagens melodi. Det har synts i några år. Att han kan ta klivet in bland seniorerna i den åldern är ett exempel på det, säger Lehtinen om artonåringen.

Miro Heiskanen, HIFK.
Miro Heiskanen återvände efter sin hjärnskakning i början på oktober. Miro Heiskanen, HIFK. Bild: Matti Raivio/All Over Press Miro Heiskanen

"Har snabbheten"

Lehtinen ser inga orsaker till att den unga duon inte ska lyckas under landslagsturneringen nästa vecka.

– De är så smarta att det inte ska vara några problem.

Marjamäki säger att Lejonen får en riktigt fin målskytt i Tolvanen. Artonåringen har gjort tretton mål under KHL-hösten.

– Jokerits tränare sa tidigt i augusti att nu har vi en riktigt bra spelare. Det är sällan som någon imponerar så snabbt. Han har ett väldigt bra spelsinne, är en bra målgörare och framspelare, men framför allt är han en riktigt bra skridskoåkare. Han har snabbheten och det är roligt att se.

Förbundskaptenen, som stod i stormens öga under sin första vinter i Lejonen, ser fram emot att skjuta fart mot OS.

– Jag väntar ivrigt på att spela framför vår hemmapublik.

EHT-turneringens program:

8 november:
Sverige–Tjeckien (spelas i Örebro), klockan 19.00
Schweiz–Kanada (spelas i Biel), klockan 21.15

9 november:
Ryssland–Finland, klockan 18.30

10 november:
Tjeckien–Schweiz, klockan 15.00
Kanada–Sverige, klockan 18.30

11 november:
Schweiz–Ryssland, klockan 13.30
Finland–Sverige, klockan 17.30

12 november:

Ryssland–Tjeckien, klockan 13.30
Finland–Kanada, klockan 17.30

Yle sänder EHT-turneringen i Helsingfors. Matcherna spelas i Helsingforsarenan.