Hoppa till huvudinnehåll

Kataloniens avsatte regionpresident i Bryssel – tre frågor om det mystiska besöket

Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Carles Puigdemont. Bild: EPA-EFE/Quique Garcia Carles Puigdemont,Katalonien

Katalonienkrisen tog en överraskande vändning på måndag när den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont åkte till Bryssel. Hans besök i Belgiens huvudstad beskrivs som ett försök att få politiskt asyl.

Varför åkte Puigdemont till Bryssel?

Det finns ännu flera frågetecken kring Puigdemont mystiska resa till Belgien.

Den katalanska tidningen El Periódico skriver att Puigdemont tillsammans med fem avsatta ministrar lämnade Barcelona bara några timmar efter att den spanska riksåklagaren meddelat att han har för avsikt att åtala företrädare för den avsatte katalanska regeringen.

Puigdemont skulle först ha kört till Marseille och därifrån flugit till Bryssel, uppger Madridtidningen El Pais.

Enligt spansk media har de katalanska politikerna som avsikt att träffa representanter för det belgiska regeringspartiet N-VA, ett nationalistiskt flamländskt parti.

Det spekuleras i att Puigdemont hoppas att Belgien skulle ge honom politiskt asyl.

Däremot är fortfarande mycket höljt i dunkel.

På måndagen förekom uppgifter om att Carles Puigdemont ska hålla en presskonferens i Bryssel på måndagskvällen, senare förekom uppgifter att om en presskonferens hålls på tisdag.

Har partiet N-VA ett finger med i spelet?

En talesperson för N-VA sade till journalister utanför partiets huvudkontor i Bryssel att de katalanska avsatta ministrarna inte befinner sig på partikansliet och att partiet inte bjudit dem till Bryssel.

Katalanska tv-kanalen TV3 hänvisar till sina källor och skriver att Puigdemont befinner sig i Bryssel på en ”säker och diskret plats”.

En källa med kopplingar till partiet N-VA säger till Yle Nyheter att om Puigdemont träffar belgiska politiker så är det självfallet företrädare från just N-VA, möjligen partiets EU-parlamentariker. Däremot inte partiets ministrar.

Det flamländska partiet N-VA är det enda belgiska partiet som uttryckt sitt stöd för de katalanska självständighetsivrarna.

N-VA gjorde i sitt bästa resultat någonsin i det belgiska parlamentsvalet 2014 och fick över 20 procent av rösterna.

Men i regeringsförhandlingarna tonade ändå partiet ner sina ambitioner om ett självständigt Flandern och betonade istället ekonomiska frågor.

Ett självständigt Flandern har inte heller något stort stöd bland invånarna, bara omkring tio procent av Flanders 6,5 miljoner invånare vill enligt en undersökning se ett självständigt Flandern.

Kan Puigdemont beviljas asyl i Belgien?

Även om N-VA inte aktivt driver självständighetsfrågan så finns det inom partiet sympatier för de katalanska separatisterna.

N-VA:s populära och kontroversiella politiker Theo Francken, som även är Belgiens statssekreterare i migrationsfrågor, sade i söndags att det inte är orealistiskt att några katalaner ansöker om asyl i Belgien.

Till den flamländska kommersiella tv-kanalen VTM sade Francken att man kan fråga sig om Puigdemont och de övriga avsatta katalanska ministrarna verkligen kan få en rättvis rättegång i Madrid.

Den belgiska premiärminister, liberala Charles Michel som leder regeringskoalitionen krävde ändå att Francken slutar ”hälla bensin på elden” och konstaterade att politiskt asyl till Puigdemont inte är på agendan.

Belgien har ändå visat aningen större förståelse för Katalonien än de flesta andra EU-länder. Belgien var en av de få länder som fördömde den spanska polisens våld i samband med den katalanska folkomröstningen, något som uppges har förargat Madrid.

Att Pugdemont nu befinner sig i Bryssel lär inte heller förbättra relationen mellan regeringarna i Madrid och Bryssel.