Hoppa till huvudinnehåll

Nytt avtal för Teknologiindustrin - lönerna stiger med 3 procent

Bilbyggare vid Nystads bilfabrik bygger ihop en mörkblå bil som hänger från taket.
Bilbyggare vid Nystads bilfabrik bygger ihop en mörkblå bil som hänger från taket. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Valmet Automotive,Nystad,Mercedes-Benz,arbete

Anställda inom teknologiindustrin kan räkna med lönepåslag på 3,2 procent under de följande två åren. Industrifacket och Teknologiindustrin enades om ett nytt kollektivavtal på måndagen.

Avtalet är uppgjort så att lönerna stiger med 3,2 procent på två år. I första hand ska företagen och de respektive fackförbunden försöka komma överens om lönepåslagen lokalt.

De anställda kan i varje fall räkna med ett lönepåslag på 1,1 procent från och med den 1 januari 2018. Härtill kommer företagsvisa förhöjningar på 0,5 procent.

Den 1 januari 2019 stiger lönerna igen med 0,9 procent över hela linjen, plus företagsvisa förhöjningar på 0,7 procent.

Avtalet berör omkring 100 000 löntagare och måste godkännas av alla respektive förbund innan det träder i kraft.

Facket: Köpkraften ökar

I avtalet ingår formuleringar om att facket och arbetsgivarsidan ska främja arbetsro, produktivitet och välmående på arbetsplatserna.

– Det här är ett avtal som ger de anställda bättre köpkraft och som samtidigt är en ansvarsfull helhet med tanke på Finlands ekonomi i stort, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto. Industrifackets styrelse möts på tisdag för att ta ställning till avtalet.

Teknologiindustrins vice vd Eeva-Liisa Inkeroinen är för sin del nöjd med att avtalet väntas gynna företagens konkurrenskraft och produktivitet.

Elektrikerna inte nöjda - strejk inleds på onsdag

Elektrikerförbundet är inte nöjt med avtalet. Förbundet vill som hittills ha ett eget kollektivavtal.

Förhandlingar mellan Elektrikerförbundet och teknologiindustrin har pågått under måndagskvällen men vid 20-tiden meddelade riksförlikningsman Minna Helle att man inte lyckats nå en lösning.

Det här innebär att elektrikerna inleder sin strejk på onsdagen den 1 november. Strejken varar i en vecka.