Hoppa till huvudinnehåll

Petteri Forsell väljer att skämta om sin vikt – "Värvar man en tjockis, så har man inte veckan därpå en smal spelare"

Petteri Forsell på planen i VM-kvalmatchen mot Turkiet.
Petteri Forsell på planen i VM-kvalmatchen mot Turkiet. Petteri Forsell på planen i VM-kvalmatchen mot Turkiet. Bild: imago/Seskim Photo/ All Over Press Petteri Forsell

Petteri Forsell hör till landets skickligaste fotbollsspelare. Under karriären har ändå rätt mycket av snacket kring honom varit utseenderelaterat. Trots att Forsell fortfarande får höra gliringar säger han att han inte bryr sig. Forsell menar att han är i bättre form än de flesta medspelarna.

Petteri Forsell, 27, säger sig ha fått höra glåpord sedan han var tio år gammal.

Han har inte en kroppsbyggnad som är karakteristisk för en fotbollsspelare på toppnivå. Det blir han regelbundet påmind om.

– Det hela stör inte mig, utan dem som tar upp det, säger Forsell.

På Instagram är Forsells användarnamn det självironiska pullukka10 (ungefärlig översättning: tjockis10).

Från Polen till Sverige

Forsell, som är född och uppväxt i Karleby, inledde karriären på hemmaplan i Österbotten. Efter att ha representerat KPV och VPS hamnade han år 2010 i ligaklubben IFK Mariehamn där han fick sitt genombrott.

Just nu spelar mittfältaren i svenska Örebro. Sejouren utomlands är hans andra, den första gick i augusti 2012 till turkiska Bursaspor.

Forsells andra äventyr utomlands inleddes i Polen våren 2016. Under sin första säsong i Polen dominerade Forsell i lokala division 1.

– Av någon orsak litade tränaren på mig från början och gav mig samma roll som i IFK. I en sådan roll förväntas det mycket av mig men oftast lyckas jag, säger Forsell.

– Laget och supportrarna verkade lita på mig. De förväntade sig också regelbundna mål.

Inget ligaspel i Polen

Succén i polska division 1 ledde sommaren 2017 till ett kontrakt med ligaklubben Cracovia. Treårskontraktet blev ändå inte långvarigt och efter semestern upptäckte Forsell att vindarna hade vänt.

De sade hejdå, det har aldrig funnits något kontrakt.― Petteri Forsell

– När jag kom tillbaka hade de bytt tränare. De sade hejdå, det har aldrig funnits något kontrakt. Du har inte klarat läkarundersökningen, konstaterade de, trots att jag visst hade gjort det.

Enligt polska tidningsuppgifter menade klubben att Forsell var överviktig och att han inte klarat läkarundersökningen.

– Alla vet att jag inte är slankast i laget. Det är så lätt att ta till det, säger Forsell.

Efter episoden i Polen gick Forsell ut i sociala medier där han meddelade att han sprungit 21,1 kilometer på 1 timme och 40 minuter och 3 500 meter i Coopers test.

"Hur definierar man övervikt?"

Nu ska det internationella fotbollsförbundet Fifa så småningom ta ställning till fallet där klubben rev kontraktet.

– De betalar ingenting om Fifa inte tvingar dem.

Att utifrån utseendet bedöma spelarens form är inte lätt.

Hur definierar man övervikt? Värvar man en tjockis, så har man inte veckan därpå en smal spelare.― Petteri Forsell

– Hur definierar man övervikt? Värvar man en tjockis, så har man inte veckan därpå en smal spelare, frågar sig Forsell.

– I dueller är jag alltid en av lagets starkaste. Under de senaste åren har jag också tillhört lagets elit i löptest.

Värdefulla lärdomar på Åland

I IFK Mariehamn hade Forsell Pekka Lyyski som tränare.

– Förr stod jag ofta bara och väntade på bollen. I IFK lärde tränaren mig att bra form innebär att jag är kapabel till att vara kreativ med bollen i fulla 90 minuter.

Petteri Forsell laddar för cupfinal.
Petteri Forsell lämnade IFK Mariehamn efter säsongen 2015. Petteri Forsell laddar för cupfinal. Bild: YLE/AnttiKoivukangas petteri forsell

Forsell dricker inte alkohol men sticker inte under stol med att han gillar mat.

– För fyra år sedan slipade jag kosten.

– Det är länge sedan jag har fått kritik av tränaren för att jag inte jobbar tillräckligt.

Spelade i landslaget i mars

I mars 2017 fanns Petteri Forsell med i landslaget som mötte Turkiet i VM-kvalet och Österrike i en träningsmatch.

Under träningslägret i Österrike sade en spelare att han inte kan förstå hur jag kan vara med i landslaget då jag ser ut så här.― Petteri Forsell

– Under träningslägret i Österrike sade en spelare att han inte kan förstå hur jag kan vara med i landslaget då jag ser ut så här.

– Jag sa att jag har gjort det här i hela mitt liv. Skulle det påverka formen skulle jag göra någonting åt det. Stör det bara någons öga tänker jag inte vidta åtgärder.

Snabba ryck i Örebro

Några månader senare, den 10 augusti 2017, stod det klart att Forsell flyttar till Sverige och Örebro. Han säger att tränaren Alexander Axén länge hade visat intresse och att tajmingen nu var den rätta.

– Då de skulle ha behövt mig har jag varit bunden av kontrakt, och då jag skulle ha haft möjlighet att flytta till Örebro har de hunnit värvat någon annan.

– Egentligen hade de nu också en spelare på min position men Axén slet verkligen för att få till en övergång.

Veckan senare meddelade Axén att han inte fortsätter i Örebro säsongen 2018. Strax därefter gick klubben ut med att Axén lämnar klubben i förtid och att Axel Kjäll tar över direkt.

Trivs i Örebro

Kjäll har inte visat samma förtroende för Forsell som sin företrädare.

– Nu är självförtroendet bra, så jag tror att jag skulle göra bra ifrån mig om jag fick chansen.

Petteri Forsell och Nahir Besara firar det sena 2–1-segermålet mot Malmö i september.
Petteri Forsell och Nahir Besara firar det sena 2–1-segermålet mot Malmö i september. Petteri Forsell och Nahir Besara firar det sena 2–1-segermålet mot Malmö i september. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Petteri Forsell,Nahir Besara

Han säger sig trivas bra i Örebro trots att han inte har spelat från start en enda gång.

– Det var kul att komma hit, jag har bra lagkamrater och staden är trevlig. Jag trodde ändå att jag skulle få mer speltid.

– Nästa drag är viktigt, men jag vet inte om det kommer att vara en övergång. Förhoppningsvis händer det något bra under vintern.

Vill uppåt

Forsell menar att han som spelare har mognat lite senare än andra 27-åringar.

– I den bemärkelsen har jag mina bästa år framför mig. Får jag spela i landslaget får jag säkerligen möjligheter att visa upp mig i tuffare serier. Det är ändå inget dåligt alternativ att stanna kvar här och stänka in mål.

Artikeln bygger på artikeln Huippujalkapalloilija Petteri Forsellia on kiusattu ulkonäön takia 10-vuotiaasta lähtien – Jos palkkaa läskin, ei viikon päästä saa laihaa som är skriven av Yle Urheilus Manu Myllyaho.