Hoppa till huvudinnehåll

Pohjalainen: Flera farliga plankorsningar mellan Vasa och Seinäjoki

Ljus och blommor hedrar minnet av dödsoffren i fredagens olycka.
Två personer omkom vid plakorsningen i Höstves i Vasa. Ljus och blommor hedrar minnet av dödsoffren i fredagens olycka. Bild: Yle/Jukka Tyni Plankorsning,obevakad plankorsning

På banavsnittet Vasa-Seinäjoki finns flera obevakade plankorsningar som klassas som farliga. Billigare lösningar för plankorsningar har testas på andra håll i landet.

Trafiksäkerhetsverket, Trafi, klassificerar plankorsningarna på en sjugradig skala där sju är den farligaste. På sträckan Vasa-Seinäjoki finns elva plankorsningar i kategori sex och sju.

Flera av korsningarna mellan Vasa och Seinäjoki är bevakade med ljus och bommar. Totalt finns det över 60 plankorsningar på sträckan, varav drygt hälften obevakade.

Två personer omkom

I våras omkom ett par i 35-årsåldern i en plankorsningsolycka i Höstves i Vasa. Precis som i fallet med olyckan i Skogby i Raseborg är plankorsningen i Höstves känd för att vara farlig.

För närvarande finns inga budgeterade pengar för att åtgärda plankorsningarna. Överinspektör Jarmo Koistinen på kommunikationsministeriet säger till tidningen Pohjalainen att det inte heller finns planerat budgetmedel de kommande åren för det här ändamålet.

Det finns ändå hopp om att fler plankorsningar ska kunna få åtminstone varningsljus. Ett nytt system med solceller och batterier provas som bäst på banavsnittet mellan Toijala och Valkeakoski.

Systemet bygger på GPS-positionering och är avsevärt billigare än det traditionella systemet med övervakade plankorsningar. Erfarenheterna från testerna har hittills varit goda, men några beslut finns inte.

  • Världsrekord och värdiga vinnare i OS-konståkningen – kvintupelhopp nästa?

    Medaljerna i Pyeongchang gick till rätt adresser.

    OS i Pyeongchang går till historien som en tävling där konståkningsmedaljerna gick till “rätt” adresser. Ikoniska åkare belönades med de medaljer de eftersträvat länge, samtidigt som de senaste årens unga dominanter fick sitt, skriver Yle Sportens konståkningsexpert i sin OS-analys.

  • Estland firar 100 år med värme i kylan

    Tusentals personer sjöng in Estlands hundraårsdag.

    I Tallinn steg tusentals ester tidigt upp i morse för att fira landets 100-års självständighetsdag med flagghissning och nationalsång på Domberget. Dagens slutar först sent i kväll med Presidentens självständighetsmottagning på Estlands nationalmuseum i Tartu.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten