Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmycket koldioxid i atmosfären - "det är bråttom nu"

Tre händer håller om en glob med ett träd, mark och atmostfär.
Tre händer håller om en glob med ett träd, mark och atmostfär. Bild: Mostphotos.com koldioxid,växthusgaser,växthuseffekt

Mängden koldioxid i atmosfären ökade rekordsnabbt 2016, visar en rapport utgiven av Meteorologiska världsorganisationen WMO.
Under de senaste 70 åren har ökningen varit utan motstycke konstaterar WMO i ett pressmeddelande.

Koldioxidmängden ökade år 2016 till 403,3 miljondelar från 400,0 miljondelar året innan. Orsaken är mänsklig aktivitet och ett kraftigt El Niño-fenomen, slås det fast i rapporten World Meteorological Organization's Greenhouse Gas Bulletin.

Hoppa över Twitterpostning

En snabb ökning av koldioxid och andra växthusgaser kan enligt rapporten leda till makalösa förändringar i klimatsystemen som i sin tur orsakar svåra ekologiska och ekonomiska störningar.

"Snabba åtgärder behövs"

WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas efterlyser rappa åtgärder i koldioxidutsläppen.

- Utan snabba nedskärningar i utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser går vi mot farligt höjda temperaturer i slutet av det här århundradet. De här temperaturerna ligger klart över det mål som anges i klimatavtalet i Paris, säger Taalas som tidigare varit generaldirektör för Meteorologiska institutet i Finland.

WMO säger att motsvarande koldioxidnivåer senast förekom på jorden för 3-5 miljoner år sedan. Då var det 2-3 grader varmare än nu och havsnivån var 10-20 meter högre.

Erik Solheim som leder FN:s miljöprogram efterlyser global politisk vilja och en ny insikt om att det är bråttom med åtgärderna.

Läs mera:

Forskare från Tvärminne jobbar på Antarktis: "Klimatförändringen är inget skämt"

Antarktis väntar på en forskarexpedition med västnyländsk expertis. Men tunnare isar än normalt kan ställa till det för Tvärminneforskarna Alf och Joanna Norkko.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes