Hoppa till huvudinnehåll

Saudiska kvinnor ska få besöka sportarenor

Åskadare vid en fotbollsmatch i King Abdullah Sports City i staden Jedda
Saudiska män tittar på en fotbollsmatch i staden Jedda i september 2015. Åskadare vid en fotbollsmatch i King Abdullah Sports City i staden Jedda Bild: EPA/ADNAN MAHDALI fotbollsstadion,idrottsanläggningar,Saudiarabien

Saudiarabien meddelar om ökade rättigheter för kvinnor. Från och med 2018 ska det vara tillåtet för kvinnor att besöka sportarenor, meddelar myndigheterna.

Tre sportarenor i Riyad, Jedda och Damman ska göras i ordning för att kunna ta emot familjer från och med början av 2018, meddelade idrottsmyndigheterna på Twitter i dag.

Beskedet är i linje med den mäktiga kronprinsen Mohammed bin Salmans reformsträvanden, inklusive beskedet att kvinnor ska få köra bil från och med juni 2018.

Kronprisen sade tidigare i veckan att Saudiarabien ska bli ett land med en moderat form av islam, och ett land som är öppet för alla religioner och för resten av världen.

De ökade rättigheterna för kvinnor hänger också ihop med landets planer för ekonomiska och sociala reformer fram till 2030. Avsikten är att öka sysselsättningen för kvinnor.

Läs mera:

Saudiska kvinnor ska få börja köra bil nästa sommar

Enligt ett dekret från Saudiarabiens kung Salman ska saudiska kvinnor få börja köra bil. Att körförbudet för kvinnor nu hävs kan ha ekonomiska orsaker, och dessutom skadar förbudet landets internationella anseende.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes