Hoppa till huvudinnehåll

Seinäjokipolisen ser inte vad som sker i Jakobstad trots kameror: "Kommer inte datorn snart hämtar jag den fast själv"

Övervakningskameror
Övervakningskameror Bild: EPA/ANDY RAIN säkerhetstjänst

I våras sattes övervakningskameror upp i Skolparken i Jakobstad. Detta för att få stopp på skadegörelse, ofog och slagsmål.

Det har snart gått ett halvt år sedan övervakningskamerorna sattes upp i Skolparken i Jakobstad. Men bilder i realtid har man inte lyckats förmedla till ledningscentralen i Seinäjoki.

Man kan kalla det polisbyråkrati, säger kommissarie Timo Välimäki. I Seinäjoki övervakar ledningscentralen ett tiotal orter i Österbotten med ett femtiotal kameror, men dit hör alltså inte Skolparken.

- Det handlar bara om en dator vi saknat, men nu har den utlovats och inom ett par veckor borde ledningscentralen få levande bilder från Skolparken, säger Välimäki.

Polisbil i Skolparken i Jakobstad.
Polisbil i Skolparken i Jakobstad. Bild: YLE/Marcus Lillkvist polisfordon,polisen,polisbil i skolparken

Varför det dröjt så länge beror bland annat på personalbyten, förklarar Välimäki. Kommer inte datorn snart hämtar jag den fast själv, säger en något frustrerad kommissarie.

Förutom Skolparken övervakar ledningscentralen också gågatan i Jakobstad.

Kameraövervakning ökar

I Seinäjoki får polisens situationsledningscentral bilder från ett femtiotal övervakningskameror inom Österbottens polisområde. Kamerorna finns i ett tiotal kommuner.

Alarmcentralen vid Vasa nödcentral.
Alarmcentralen vid Vasa nödcentral. Bild: Yle/Kati Enkvist vasa nödcentral

Inom polisområdet finns 40 kommuner och Timo Välimäki säger att man strävar till att ha kamerövervakning i åtminstone 30 kommuner.

- Övervakningskamerorna har sparat in mycket utredningsarbete, säger Välimäki.

I ett fall bestred gärningsmannen åtal om misshandel. Men efter att han fångats på bild med knogjärn var fallet klart och åtalet blev istället grov misshandel.

Exemplen är hur många som helst, säger Välimäki. Genom kamerövervakning har man lyckats klargöra trafikolyckor, sexbrott, narkotikahandel, skadegörelse och cykelstölder.

Lägg till tusentals kameror som finns i till exempel butiker och restauranger där polisen i efterskott kunnat få bildbevis på till exempel snatteri och misshandel, och man har sparat mycket utredningstid.

2003 var Vasa stad föregångare med kamerövervakning i Österbotten. Bilderna sågs först på nödcentralen men övervakningen flyttades senare till Seinäjoki efter att polisens situationsledningscentral tog över.