Hoppa till huvudinnehåll

Soite säger upp skjutsavtal i Karleby

Taxibil
Taxibil Taxibil Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen taxibilar,Taxi & taxiverksamhet,Taxi,taxichaufförer,taxiskylt

Kritiken mot företaget Speys i Karleby och företagets skjutscentral har varit hård under hösten och samkommunen för social-och hälsovården Soite sade på måndagen upp avtalet med företaget och en ny upphandlingsrunda skall ordnas.

Problemen har varit många och och gällt bland annat tillförlitligheten på servicen, vissa kunder har fått fel typ av taxiskjuts i förhållande till behoven, väldigt många skjutsar har helt enkelt uteblivit och kunderna har inte fått den skjuts de beställt.

Soite kräver pengar tillbaks

Upphandlingen av skjutscentralen skedde under våren och verksamheten startade den 1 september. Soites styrelsen kräver nu en rabatt på 80 procent av kostnaderna för september månad och 50 procent för oktober månad.

Ny upphandling

Uppsägningstiden för avtalet är sex månader efter att Soites styrelses beslut vunnit laga kraft och under den tiden skall företaget Speys fortsättningsvis sköta verksamheten med att sammanföra kunder och taxitrafikanter tills en ny upphandlingsrunda är genomförd. Den mobiltelefonapplikation som utvecklats är en del av problemet med skjutsarna.

Mats Brandt, sfp:s gruppordförande, tror att förtroendet för styrelsen prövas
Mats Brandt, styrelsemedlem i Soite samkommun Mats Brandt, sfp:s gruppordförande, tror att förtroendet för styrelsen prövas Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman brandt

- Speys har inte kunnat erbjuda den fullvärdiga service som vi ville ha, applikationen har inte fungerat helt och kundprofilerna har från Soites sida inte heller varit fullständiga, säger Mats Brandt (SFP), styrelsemedlem i Soite.

- Vi kunde kanske inte förutse alla problem tillräckligt bra.

Soite samkommun kommer nu också att anställa en expert på transport-och logistikfrågor.

Speys vd: " Vi har nått upp till den nivå som sägs i avtalet"

Jouko Sipilä är vd för företaget Speys vars avtal med Soite nu har sagts upp. Han säger sig vara förvånad över det som skett.

- Vi har under den här tvåmånaders inkörningsperioden nått en servicenivå som den beskrivs i upphandlingsavtalet och däför förundrar jag mig över beslutet, säger Jouko Sipilä.

- Det verkar vara ganska mycket politik i det här.

Kommer ni att besvära er över beslutet?

- Vi har inte funderat på det , vi tittar på olika alternativ, alla alternativ finns med.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten