Hoppa till huvudinnehåll

Spaniens riksåklagare väcker åtal mot den katalanska ledningen - Puigdemont i Belgien

Spaniens riksåklagare Jose Manuel Maza förbereder åtal mot katalanska politiker som beslöt om en omstridd folkomröstning om självständighet
Spaniens riksåklagare Jose Manuel Maza väcker åtal mot katalanska politiker Spaniens riksåklagare Jose Manuel Maza förbereder åtal mot katalanska politiker som beslöt om en omstridd folkomröstning om självständighet Spanien,Katalonien,Jose Manuel Maza

Den avsatta katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont har enligt anonyma spanska myndighetskällor tagit sig till Bryssel, rapporterar bland annat nyhetsbyråerna AP och AFP.

I helgen lät en representant för de belgiska asylmyndigheterna förstå att det inte vore orealistiskt om Puigdemont sökte asyl i landet.

Orsaken skulle vara att Puigdemont befarar att han inte får en rättvis rättegång i Spanien.

Spanien väcker åtal för uppvigling, uppror och förskingring

Samtidigt står det nu klart att Spaniens riksåklagare José Manuel Maza väcker åtal mot hela den avsatta regionregeringen i Katalonien.

Åtalen gäller också de styrande inom regionparlamentet som i fredags tillät en omröstning om utlysandet av självständighet för Katalonien.

Åtalen omfattar uppvigling, uppror och förskingring. Orsaken är försöken att bryta ut Katalonien från Spanien med avsikt att bilda en egen stat.

Den spanska riksåklagaren väcker sannolikt åtal för uppvigling mot regionpresidenten Carles Puigdemont. Det är ett brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Följande steg blir ett domarbeslut om åtalen.

Det handlade om en ensidig självständighetsdeklaration som genomfördes utan hänsyn till landets konstitution.― Spaniens riksåklagare José Manuel Maza

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza förklarade i dag att den katalanska ledningen med sina beslut och sitt agerande skapade en institutionell kris som kulminerade i en ensidig självständighetsdeklaration som genomfördes utan hänsyn till landets konstitution.

Den här typens åtal kan leda till straff på mellan 6 och 30 års fängelse.

Separatistpartier tänker ställa upp i nyvalet den 21 december

Då Spanien tog över makten och upplöste det sittande parlamentet i Katalonien utlystes det samtidigt nyval som ska hållas den 21 december.

Både Carles Puigdemonts parti PdeCat (Kataloniens demokratiska parti och Esquerra Republicana de Catalunya (Kataloniens republikanska vänster) kommer att ställa upp i valet, uppger representanter för partierna.

Artikeln uppdaterad kl. 15.10 med uppgiften om att Puigdemont befinner sig i Belgien.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes