Hoppa till huvudinnehåll

Berömd tjetjensk kvinnlig frivilligkrigare mördad i överfall i Ukraina

Platsen utanför Kiev där de tjetjenska frivilligsoldaterna Adam Osmajev och Amina Okujeva besköts.
Platsen utanför Kiev där de tjetjenska frivilligsoldaterna Adam Osmajev och Amina Okujeva överfölls. Platsen utanför Kiev där de tjetjenska frivilligsoldaterna Adam Osmajev och Amina Okujeva besköts. Bild: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO Ukraina,Ryssland,attentat,Amina Okueva,Adam Osmayev

En tjetjensk krigare med hjältestatus i Ukraina har mördats i ett överfall nära huvudstaden Kiev. Hennes man besköts också men överlevde. Mannen har tidigare suttit i fängelse för planer på ett attentat mot Rysslands president Vladimir Putin.

De ukrainska myndigheterna säger sig misstänka att Ryssland står bakom attentatet.

De tjetjenska frivilligkrigarna Amina Okujeva och Adam Osmajev har slagits på de ukrainska regeringsstyrkornas sida i inbördeskriget mot de ryskstödda rebellerna i östra Ukraina.

På grund av sin insats har de fått hjältestatus i Ukraina. Okujeva betecknades som en ukrainsk patriot av inrikesministerns rådgivare Anton Gerasjtjenko.

Den tjetjenska frivilligsoldaten Amina Okujeva.
Amina Okujeva. Den tjetjenska frivilligsoldaten Amina Okujeva. Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina,Ryssland,frivilligsoldat,Amina Okueva

Överfallet på det tjetjenska paret var det senaste i en rad attentat i Ukraina som myndigheterna beskyllt Ryssland för att ligga bakom.

Förra veckan skadades en ukrainsk parlamentsledamot medan hans livvakt och en förbipasserande dödades av en bomb i Kiev.

Okujeva och Osmajev överfölls också i somras. En rysk-tjetjensk man som låtsades vara utländsk journalist drog vapen, men Okujeva sköt honom innan han kunde döda de två frivilligsoldaterna.

Hon läkare - han gick i privatskola i England

Okujeva är läkare och född i Odessa i Ukraina av tjetjenska föräldrar, medan Osmajev är född i Tjetjenien som son till en högt uppsatt tjänsteman. Han har gått i engelsk privatskola.

Osmajev åtalades i Ryssland 2007 för att ha planerat ett attentat mot den Moskvatrogna tjetjenska ledaren Ramzan Kadyrov.

Åtalet lades ned i brist på bevis och Osmajev flyttade till Ukraina.

På rysk begäran greps han där 2012 misstänkt för att ha planerat ett sprängattentat mot Rysslands president Vladimir Putin.

Även det åtalet lades ned och Osmajev sällade sig tillsammans med hustrun Okujeva till en frivilligbataljon med i huvudsak tjetjener som flytt Kadyrovs Tjetjenien och nu bekämpar de ryskvänliga rebellerna i östra Ukraina.

Bataljonen är uppkallad efter Tjetjeniens förra ledare Dzjochar Dudajev. Adam Osmajev är bataljonens kommendör.

Tjetjenien  Adam Osmayev åtalad för att ha planerat attentat mot Vladimir Putin.
Adam Osmajev under rättegången mot honom 2012. Tjetjenien Adam Osmayev åtalad för att ha planerat attentat mot Vladimir Putin. Bild: All Over Press Ukraina,Ryssland,Tjetjenien,attempted murder