Hoppa till huvudinnehåll

Bostadsmarknaden i Stockholm bromsar in - bostadsbubbla hot mot Sveriges ekonomi

Vy över stadsdelen Södermalm i Stockholm, med Riddarfjärden och en båt i förgrunden.
Bostäderna på Södermalm i Stockholm är eftertraktade. Vy över stadsdelen Södermalm i Stockholm, med Riddarfjärden och en båt i förgrunden. Bild: Mostphotos Södermalm,Stockholm

I Stockholm har höjningen av bostadspriserna plötsligt stannat av. Få vill ännu tala om en bostadsbubbla, men samtidigt är det tydligt att bostadsköparna har blivit försiktigare och nu avvaktar i stället för att köpa.

Under många år har bostadspriserna i Stockholm stigit med 10-15 procent per år, men de senaste månaderna har priserna plötsligt stampat på stället.

- Vi har ingen kristallkula, men avmattningen kan sprida sig till andra delar av landet. Just nu fortsätter priserna uppåt i Malmö och Göteborg, men avmattningen är så pass tydlig i Storstockholm att den kan sprida sig till resten av landet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

- Är det fråga om en bostadsbubbla?

- Det är media som tycker om att prata om bubblor, vi vill hellre tala om avmattning. Det har varit kraftiga prisökningar under flera år och vi har väntat oss att det ska bli avmattning, och nu har det blivit det. Priserna ligger fortsättningsvis på höga nivåer.

Porträtt på Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik
Svensk Mäklarstatistik registrerar så gott som i realtid alla köp av bostadsrätter och villor i Sverige, och gör sedan statistik för olika län och städer, berättar analyschef Per-Arne Sandegren. Porträtt på Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik Bild: Yle person,per-arne sandegren

Nyproduktion och skärpta amorteringskrav bakom prisstagnationen

En förklaring till att priserna stannat av i Storstockholm är att utbudet på nya lägenheter nu är större än tidigare.

- För två år sedan byggdes det för lite. Nu kommer väldigt mycket nyproduktion ut på marknaden och spär på det stora utbud som redan finns. Fler bostäder har inte lett till fler försäljningar, och där finns det ett glapp just nu, säger Sandegren.

Stor byggplats med lyftkranar och byggbaracker.
Stor byggplats med lyftkranar och byggbaracker. Bild: Mostphotos byggarbetsplatser,NCC

En annan förklaring är att lånevillkoren har stramats åt och bankerna nu har högre amorteringskrav än för några år sedan.

Samtidigt har Finansinspektionen begärt om att amorteringskravet ska skärpas ytterligare, men det beslutet skjuts sannolikt på framtiden.

Vi brukar säga att om du inte måste sälja, så ligg lågt ett tag och bo kvar.

Flera ekonomiska bedömare anser att den svenska bostadsmarknaden är övervärderad och att den hör till de största hoten mot svensk ekonomi. Om det nu bara är fråga om en svacka eller om priserna börjar falla ordentligt är ännu för tidigt att förutspå.

Svårt köpa bostadsrätt om inkomsterna är låga

Den svåra bostadssituationen i Stockholm är ett vanligt samtalsämne bland stockholmarna. Dels är det väldigt svårt att få en hyreslägenhet och dels är det väldigt dyrt att köpa en bostad.

Vi träffar en ung kvinna som är försäljare och flyttade till Stockholm från Göteborg för ett år sedan. Hon har på bara ett år flyttat fyra gånger och har nu äntligen fått ett förstahandskontrakt till en hyresrätt, men helst vill hon köpa en bostadsrätt.

- Jag hade köpt om jag hade haft möjlighet att köpa i Stockholm, men då måste man vara höginkomsttagare, eller ha ägt ett hus innan för att kunna köpa något i Stockholm, säger hon.

Porträtt på Viktor Kockberg
Viktor Kockberg Porträtt på Viktor Kockberg Bild: Yle person
Porträtt på Bengt Björkdal
Bengt Björkdal Porträtt på Bengt Björkdal Bild: Yle person

Hon tror inte heller att priserna i Stockholm kommer att sjunka särskilt mycket.

- Alla som vill flytta till Stockholm utifrån vill ju flytta till innerstan, så jag tror inte det någonsin kommer spricka här. Om bostadsbubblan spricker är det i Nacka eller Skärholmen eller någon annanstans, men inte i innerstan, säger den unga kvinnan.

“Jag tänker inte sälja, där tänker jag dö”

Finlandssvenska Viktor Kockberg har flyttat till Stockholm och bor också på hyra och hoppas kunna köpa en bostadsrätt småningom.

- Priserna är ganska höga och har stigit i många år, så jag tror att man måste avvakta åtminstone ett halvt år och se vart priserna rör sig. Det är inte sagt att priserna här rör sig åt någotdera hållet, trots att det talas mycket om det nu, säger Kockberg.

Hyresmarknaden borde fungera som en ventil, som ett alternativ som gör att folk inte skulle tvingas att äga sitt boende.

Pensionären Bengt Björkdal köpte sin bostadsrätt i Årsta, söder om centrala Stockholm, då bostadsmarknaden dök på 1990-talet.

- Jag tänker inte sälja, där tänker jag dö. För vår del har vi löst det, men med tanke på alla unga är bostadssituationen eländig. Man måste ha en massa pengar eller stå i bostadskö väldigt länge, fortsätter han.

- Ett stort problem är att många har dubbelt boende och äger två bostäder. Man har en bostadsrätt och så har man kvar en gammal hyresrätt och hyr ut den i andra hand och finansierar sitt nya boende på det sättet, säger Björkdal.

Många bostadsägare oroliga

Det är inte bara journalister och bostadsförmedlare som hör av sig till Svensk Mäklarstatistik, utan på sistone har också många bostadsägare hört av sig. De frågar till exempel om det lönar sig att göra renoveringar och vad deras bostad kan vara värd om ett år.

- Vi brukar säga att om du inte måste sälja, så ligg lågt ett tag och bo kvar. Det är bättre än att sälja på en marknad som är lite avvaktande, säger analyschefen Per-Arne Sandegren.

Skylt där det står "Välkommen på visning".
Skylt där det står "Välkommen på visning". Bild: Mostphotos bostadsmarknaden

Sandegren menar att det är den haltande hyresmarknaden som också har del i att bostadsrätternas priser har drivits upp.

- Hyresmarknaden borde fungera som en ventil, som ett alternativ som gör att folk inte skulle tvingas att äga sitt boende. Men vi har inte haft en fungerande hyresmarknad på 40 år.

Artikeln redigerades 1.12 och ett av citaten rättades, så att det nu återges ordagrant så som den intervjuade sa.

Artikeln redigerades 22.2.2018: Den unga kvinnan har begärt att hennes namn tas bort från artikeln. Namnet har ersatts med "ung kvinna".