Hoppa till huvudinnehåll

”Det finns homosexuella fotbollsspelare” – datorspel slår slag för HBTQ

Mainz fans med banderoll mot homofobi, 2012.
Tyska klubben Mainz fans med banderoll mot homofobi. Mainz fans med banderoll mot homofobi, 2012. Bild: imago sportfotodienst / All Over Press 1. FSV Mainz 05

Football Manager-spelen är kända för att försöka efterlikna en verklig vardag som fotbollstränare. I årets version tar man ett nytt verklighetsbaserat kliv – med öppet homosexuella fotbollsspelare.

Datorspelet Football Manager låter användaren kliva in i en fotbollstränarroll med allt som hör till.

Spelet är känt för att efterlikna verkligheten och hade bland annat programmerat in de olika följderna av Brexit i spelmotorn i förra årets version.

I årets upplaga av det populära spelet är ett av de nya inslagen att datorgenererade spelare ska kunna komma ut som homosexuella.

"Något positivt"

– En anledning till att vi valt att göra detta är för att det finns homosexuella fotbollsspelare. Vi vet från antalet professionella spelare att det måste finnas spelare som är homosexuella men inte vågat komma ut med det.

– Vi anser att det är konstigt att detta fortfarande är ett problem inom fotbollen så vi bestämde oss för att visa att det inte är något konstigt att komma ut – snarare något positivt, säger speldirektören Miles Jacobson till BBC.

Homofobi är fortsatt ett stort problem inom den brittiska fotbollen. I en BBC-undersökning bland brittiska fotbollssupportrar förra hösten visade det sig att åtta procent av de tillfrågade skulle sluta följa sitt lag om en spelare i deras lag kom ut som homosexuell.

Få vågar komma ut

Tyske Thomas Hitzlsperger blev den första öppet homosexuella spelaren som spelat i Premier League när han kom ut 2014, fyra månader efter att ha lagt skorna på hyllan.

Den före detta Leedsmittfältaren Robbie Rogers gjorde detsamma året innan, även han efter att ha avslutat karriären. Amerikanen återupptog dock senare fotbollsspelandet i MLS.

Den första brittiske fotbollsspelaren att komma ut hette Justin Fashanu, som tragiskt tog sitt eget liv 1998. Åtta år efter att ha kommit ut som homosexuell.

Football Manager

  • Football Manager (tidigare även kallad Championship Manager) är ett datorspel där användaren går in i rollen som en fotbollstränare i en simulerad fotbollsvärld.
  • Spelet ges ut varje år med uppdaterade trupper och lag för årets säsong. Som spelare sköter du allt från matchtaktik och laguttagningar till träningsscheman, nyförvärv, agentkontakter och presskonferenser.
  • Spelet har länge varit känt för sin vida databas av spelare. En databas som även har använts av vissa klubbar i verkligheten för att kartlägga och scouta spelare.

Text: FNB-TT-Makoto Asahara